Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κερδίζει πόντους το σενάριο αντίδρασης

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των στηρίξεων σε 25άρη και τραπεζικό μπορεί να δώσει ανοδική κίνηση. Στο επίκεντρο τράπεζες, ενέργεια και ΔΕΗ. Ενδιαφέρον το χθεσινό "μάζεμα" σε ισχυρά χαρτιά-σηματωρούς μία ώρα πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.

ΧΑ: Κερδίζει πόντους το σενάριο αντίδρασης
Δύο στις δύο πτωτικές συνεδριάσεις μετρά ήδη ο Νοέμβριος. Μετά και τη χθεσινή διόρθωση, ενισχύεται η εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως ειδικά αυτός ο μήνας αναμένεται ιδιαίτερα πονηρός.

Μάλιστα η έκταση της υποχώρησης εχθές, με τον Γενικό Δείκτη έως το χαμηλό ημέρας των 1.150,20 μονάδων και τον FTSE 25 μέχρι τις 381,98, δίνει πόντους στο σενάριο της δοκιμασίας-επιβεβαίωσης των σημαντικών στηρίξεων, απαραίτητη προϋπόθεση για τον επόμενο κύκλο.

Θυμίζουμε πως από τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου ο πήχης για φέτος τέθηκε ξεκάθαρα προς την κατάκτηση των 425-428 μονάδων για τον 25άρη. Ο στόχος δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, ο δείκτης σκοντάφτει στις 400 παρά... κάτι μονάδες, οι πωλητές φαίνεται πως κινούνται παράλληλα σε υποκείμενη αγορά μετοχών και παράγωγα. Σημειωτέον πως η σειρά μηνός Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του ΧΠΑ λήγει την Παρασκευή 15/11, δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα υπόψη πως στη χθεσινή συνεδρίαση το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε δις, την πρώτη φορά στις 12.30 (περίπου) και τη δεύτερη στις 16.20, με σχεδόν πανομοιότυπες κινήσεις-διαγράμματα για τους δύο βασικούς δείκτες (Γενικό και FTSE 25).

Η συγκυρία, το περιβάλλον κι οι εξελίξεις δικαιολογούσαν τη χθεσινή νέα διόρθωση καθώς η τρόικα-δανειστές κι η κυβέρνηση-οικονομικό επιτελείο επιχειρείται να φανεί πως δεν τα... βρίσκουν, πως η διαπραγμάτευση θα είναι... σκληρή κ.λπ. Άλλωστε από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού (στο MEGAλο κανάλι) προσωπικά ούτε σοφότερος έγινα, ούτε πείστηκα για κάτι ουσιαστικό. Επίσης προσωπική εκτίμησή μου είναι πως ακόμη και στο θέμα του περιβόητου Φόρου στα Ακίνητα η όλη διελκυστίνδα θα καταλήξει στην πανηγυρική(!) δικαίωση του χαρατσιού με δεδομένη τη μονιμοποίησή του. Τόσο καλά.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι το περιβάλλον και σε αυτό θα συνεχίσουμε να κινούμεθα.

Στις τράπεζες οι διεργασίες αποκτούν ουσία. Το χθεσινό θέμα του Χρ. Κίτσιου για την πρόταση-λύση της PwC μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε διέξοδο. Πάνω από τα 65 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες, κοντά στο 1,2 τρισ. για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των τεσσάρων χωρών της περιφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία), μεγέθη που προοιωνίζονται "λύση" και "διαχείριση" που θα περιλαμβάνει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Πιθανόν προς τον χρόνο όπου και ο Όλι Ρεν είχε αποκαλύψει πως οι δανειστές θα εξετάσουν τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Προς τον Απρίλιο είχε... ερμηνευθεί, με τις ευρωεκλογές να διεξάγονται στο τέλος Μαΐου του 2014.

Η μέχρι τώρα προσέγγισή μας της αγοράς γίνεται με την υπόθεση πως οι δανειστές δεν θέλουν να σπρώξουν σε έξοδο τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ότι η τρόικα θα δώσει πολιτικό χρόνο να συρθεί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για το επόμενο 4-6μηνο. Αυτό με νέα μέτρα και μάλιστα στα 2,5-2,9 δισ. ευρώ που ακούγονται δεν έχει τύχη ούτε μία στο εκατομμύριο. Άρα...

Οι τράπεζες παρά τη χθεσινή διόρθωση κράτησαν τις 185 μονάδες σε κλείσιμο, όπως και ο 25άρης τις 380. Βρεθήκαμε δηλαδή σε τελικές τιμές κοντά, πολύ κοντά, στις πολύ σημαντικές περιοχές που έχουμε θέσει ως σημεία αναφοράς.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως τα 4,07 για να κλείσει στα 4,11 ευρώ. Τα 4,25 ευρώ παραμένουν σημαντική περιοχή. Το άδειασμα στη μετοχή της ΔΕΗ αντιθέτως προβλημάτισε αρκετούς καθώς το -6,54% στα 10 ευρώ πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές 758.976 μετοχών - αξίας 7,751 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρουσα η διακύμανση της μετοχής του ΟΠΑΠ με την προσφορά να μαζεύεται από τα χαμηλά των 8,85 ευρώ (στις 16.10-16.20 το διάγραμμα της μετοχής βγάζει μάτι) για να κλείσει στα 9,10 ευρώ. Σημειωτέον πως άλλαξε χέρια και ένα πακέτο των 150.000 τεμαχίων στα 8,89 ευρώ και ένα μικρότερο των 27.778 στα 9 ευρώ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ δείχνει πως μπορεί σήμερα-αύριο να δώσει μία αντίδραση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση όμως ενισχύθηκε η εδώ και καιρό εκτίμηση διορατικών παικτών της αγοράς πως μετοχές εταιρειών με στρατηγικές συνέργειες, με συμφωνίες με ξένους ισχυρούς κύκλους θα έχουν τον πρώτο λόγο στην προτίμηση των κάθε λογής funds και διαχειριστών.

Οι περιπτώσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη York Capital ή με την Qatar Petroleum αρχές Ιουλίου για την Ήρων ΙΙ, του Μυτιληναίου με τη Fairfax, ή του καναδικού fund με τη Eurobank Properties, ακόμη και το placement την Πειραιώς παρότι δεν έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά έχουν ένα βασικό:

Την προτίμηση των ξένων προς συγκεκριμένη κατηγορία εταιρειών και δραστηριότητας και βέβαια της μεθόδου που ακολουθούν. Ας μην ξεχνάμε τι είχε απαντήσει σχετικά ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης: "...Η κυβέρνηση προωθεί μεγάλες εισηγμένες εταιρείες και εταιρείες που έχουν εντάξει τις επενδύσεις τους στις στρατηγικές". Αν μη τι άλλο ο Νότης Μηταράκης είναι αποκαλυπτικός των κυβερνητικών προθέσεων και εμείς ως επενδυτές, παίκτες έχουμε έναν γνώμονα για τις κινήσεις μας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 3,66 ευρώ (1,10%), η μία από τις μόλις πέντε ανοδικές του FTSE 25, απώλειες 0,99% για τον Μυτιληναίο (που κράτησε σε κλείσιμο τα 6 ευρώ), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,25 ευρώ, περιπτώσεις ενδεικτικές αυτής της προσέγγισης.

Στα υπόψη της χθεσινής συνεδρίασης το 0,40% στα 10,05 ευρώ της Jumbo, το μάζεμα από τα χαμηλά των 8,34 ευρώ στη ΜΟΗ (και σε αυτήν την περίπτωση οι αγορές έγιναν περίπου στις 14.20) και βεβαίως το νέο διαδοχικό υψηλό για τη μετοχή της FFG στα 22,45 ευρώ με την αποτίμηση πλέον στο 1,5 δισ. ευρώ!

Ζητούμενη από τεχνική πλευρά η επιβεβαίωση των 380-375 μονάδων για τον FTSE 25 (στη συνέχεια θα αναρτήσουμε επικαιροποιημένο διάγραμμα του δείκτη - του calculator-analysis), των 185 μονάδων για τις τράπεζες. Και των 4,10 ευρώ σε κάθε περίπτωση για τη μετοχή της Εθνικής. Εάν μάλιστα δώσει αντίδραση σήμερα-αύριο η μετοχή του ΟΠΑΠ τότε το (ξανα)συζητάμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v