Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εγινε η «έκπληξη» στις… δημοπρασίες

Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Πτωτικά κινήθηκε ο τζίρος. Ανοδος για Πειραιώς, οριακή πτώση για Alpha Bank. Στο 14,21% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη στο έτος.

ΧΑ: Εγινε η «έκπληξη» στις… δημοπρασίες

Αλλαγή σκηνικού στο Χ.Α. με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, η πρώτη ανοδική προσπάθεια περατώθηκε στις 1327,67 μονάδες, ακολούθησε ήπια διολίσθηση και έκδηλη αδυναμία των Δεικτοβαρών μετοχών να διεκδικήσουν το "κάτι παραπάνω", όμως οι λίγοι αγοραστές ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους μετά τις 16.03, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1323,97 μονάδες (+0,68%), μέσω των δημοπρασιών αναρριχήθηκε μέχρι το υψηλό ημέρας των 1328,03 μονάδων, για να κλείσει οριακά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 1327,87 μονάδες με κέρδη 0,98%.

Για τους ασχολούμενους με τα στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα, των τεσσάρων συνεδριάσεων, που ολοκληρώθηκε, αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 0,21% και από τον Τραπεζικό 3,97%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 14,21% και ο Τραπεζικός 10,85%.

Μειωμένη κατά 12% η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών, διαμορφώθηκε στα 131 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανακοινώσεις των εισηγμένων, όσον αφορά τα αποτελέσματα χρήσης 2013. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., μόλις 82 εταιρείες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, από τις οι οποίες οι 45 είναι κερδοφόρες και οι 37 ζημιογόνες.

Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών έχει διαμορφωθεί στα 50,3 δισ ευρώ (-4,6%, σε σχέση με πέρυσι) και τα λειτουργικά κέρδη στα 4,6 δισ ευρώ (-14%). Η αθροιστική «τελική γραμμή» στα 3,1 δισ. επηρεασμένη σημαντικότατα από τα κέρδη του Τραπεζικού κλάδου.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ήταν το σχετικό ενδιαφέρον χαμηλότερα του 25αρη (εκτενής ανάλυση θα ακολουθήσει στην συνέχεια του σχολίου) και η επιμονή των "πακέτων" να παραμένουν στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, ασφαλώς από τα "γυρίσματα" λόγω επικείμενης λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου.

Έτσι και ενώ απομένει μόλις μία συνεδρίαση για να ολοκληρωθεί το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο, προχθές οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έφθασαν τα 22,3 εκατ. ευρώ, χθες ξεπέρασαν τα 28 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα έφθασαν τα 21,6 εκατ. ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Στρατής Πολυχρονέας

Οι επιτυχείς αυξήσεις των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς συνολικού ύψους €3,9 δισ., σε χρόνο ρεκόρ, η κατάθεση στη Βουλή του Ν/Σ για την ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών, η αύξηση της προσφοράς της Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού και η διαφαινόμενη άμβλυνση των αντιρρήσεων βουλευτών της συγκυβέρνησης για την απελευθέρωση του γάλακτος αποτελούν θετικά στοιχεία, τα οποία, εφόσον "επισφραγιστούν" και με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup και πιθανώς στην έκδοση 5ετούς Κρατικού ομολόγου για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.

Όσον αφορά το τελευταίο, μία αναβάθμιση από τη Moody's στις 04/04 θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάθεση του ομολόγου, με το επιθυμητό όμως να είναι μια αξιολόγηση από "Β2" και πάνω, δηλαδή ανώτερη από τις αντίστοιχες των S&P και Fitch.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού για έξοδο από την κρίση και για τη μη ύπαρξη νέων μέτρων λιτότητας από την άλλη όμως, είναι τουλάχιστον πρόωρη, όσον αφορά το πρώτο σκέλος, καθώς ως ζητούμενο παραμένει η βιωσιμότητα και η εξυπηρέτηση του Ελληνικού χρέους, πλην βεβαίως της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει μετά τις Ευρωεκλογές προκειμένου να διευθετηθούν τα χρηματοδοτικά κενά που υπάρχουν.

Την προσεχή εβδομάδα το ενδιαφέρον στο εσωτερικό, αναμένεται να εστιασθεί, μεταξύ άλλων, στην αξιολόγηση των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2013, καθώς η προθεσμία ανακοίνωσής τους λήγει στις 31/3.

"Στο εξωτερικό, αν και ο γεωπολιτικός κίνδυνος φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση προς στιγμή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και ανησυχίας, ενώ η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 03/04 αναμένεται να κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

-Μάνος Χατζηδάκης

Τα καλά νέα συνεχίστηκαν για τις Eλληνικές μετοχές και την εβδομάδα που πέρασε, αφού το έμπρακτο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οδήγησε σε υπερκάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Alpha Βank και της Τράπεζας Πειραιώς, πριν καν εγκριθούν και τυπικά οι αυξήσεις κεφαλαίου από τις γενικές συνελεύσεις, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ταχύτητα των διαδικασιών ήταν πρωτοφανής για το μέγεθος των αυξήσεων και αποτελεί ένα καλό οδηγό για τις αυξήσεις κεφαλαίου που έπονται και αφορούν κυρίως την Eurobank και δευτερευόντως την Εθνική Τράπεζα.

Ανεξάρτητα από το πώς η Αγορά κινήθηκε βραχυπρόθεσμα, η συγκέντρωση των τριών δισ ευρώ σε δύο μόλις ημέρες, σε σύγκριση με τους δύο μήνες που διήρκησε η περυσινή ανακεφαλαιοποίηση και τα 2,1 δισ ευρώ που τελικά συγκέντρωσε –εκ των οποίων σημαντικό μέρος προήλθε από ιδιωτικές τοποθετήσεις ξένων μητρικών Τραπεζών- είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και δείχνει πλέον την δυναμική "διαφυγής" της Ελληνικής Αγοράς.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει γυρίσει στην ψυχολογία, σταδιακά αρχίζει να γυρίζει και στα νούμερα καθώς το ενδιαφέρον φαίνεται έμπρακτα σε νέες εκδόσεις που έχουν ως βάση το Ελληνικό ρίσκο. Αυτό που μένει πλέον είναι οι Επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις προσδοκίες, εμφανίζοντας ανάλογα μεγέθη που μπορούν να υποστηρίξουν τις απαιτητικές πλέον -σε πλειοψηφικό βαθμό- αποτιμήσεις της Αγοράς.

Στο τέλος του 2013 καταγράφεται στους ισολογισμούς μια μικρή αλλά σταθερή βελτίωση, καθώς εδραιώνεται η τάση προσέγγισης του "νεκρού σημείου" σε μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων εταιρειών, αυξάνοντας το πλήθος των εν δυνάμει υποψήφιων εταιρειών προς παρακολούθηση και μειώνοντας παράλληλα το βαθμό επισφαλειών της Αγοράς.

Τεχνικά η εβδομάδα κύλισε σε σχετικά σφιχτό εύρος διακύμανσης με αρκετά σκαμπανεβάσματα στον τζίρο λόγω και της αργίας που μεσολάβησε την περασμένη Τρίτη. Αν και ακόμα η βραχυπρόθεσμη τάση δεν απειλείται τα επίπεδα όπου κινούνται οι κινητοί μέσοι των 15 και 30 ημερών έχουν προσεγγισθεί και συμπίπτουν με τις βραχυπρόθεσμες ζώνες στήριξης που βρίσκονται στις 1280 -1310 μονάδες ενώ ο MACD έδωσε ήδη σήμα πώλησης μετά την καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης που έρχεται από τον φετινό Ιανουάριο.

Μέχρι στιγμής η διόρθωση της Αγοράς από τα υψηλά της 19ης Μαρτίου κρίνεται φυσιολογική και εντός των αναλογιών που δεν ανατρέπουν την τεχνική εικόνα. Πιθανόν η συσσώρευση να έχει συνέχεια και την επόμενη εβδομάδα καθώς η Αγορά προσπαθεί να χωνέψει επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν σε υψηλά 34 μηνών ενώ οι συναλλακτικοί όγκοι δεν έχουν ακόμα την συνέπεια που θα επέτρεπε την απορρόφηση των κερδισμένων είτε από την αρχή του έτους είτε από το ξεκίνημα του ανοδικού κύκλου.

Η ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως θα επηρεαστεί και από τις παραδοσιακές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που ακολουθούν την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων επιτείνοντας ενδεχομένως το κλίμα αναμονής.

Τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται την Δευτέρα 31 Μαρτίου με κυριότερες εκκρεμότητες τις ανακοινώσεις από ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, FF Group και MIG ενώ την ερχόμενη (1η Απριλίου) σύμφωνα με τον κανονισμό του Χρηματιστηρίου θα τεθούν σε επιτήρηση ή θα προαχθούν σε κανονική διαπραγμάτευση όσες εταιρείες βελτίωσαν τα νούμερα τους, ή επιδείνωσαν κάποιες κατηγορίες "ευαίσθητων" αριθμών.

Το ενδιαφέρον αναμένεται κυρίως σε Ιχθυοκαλλιέργειες, Κατασκευές και Συμμετοχές.

Κατά τα άλλα στις 4 Απριλίου αναμένεται η "ετυμηγορία" της Moody's για την Ελληνική οικονομία και δεδομένου ότι μια η έκπληξη ήρθε για την οικονομία και τις Τράπεζες της Κύπρου ενδεχομένως να υπάρξουν ποιοτικές διαφοροποιήσεις από την ανακοίνωση του S&P, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σε "πράσινο φόντο" ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με "κόκκινη εξαίρεση" την Shanghai (-0,24%), θετικό κλίμα στην Ευρώπη όπου ξεχωρίζει ο DAX με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδες, ενώ θετικές διαθέσεις επιδεικνύουν οι επενδυτές και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, παραμερίζοντας τις ανησυχίες τους για αύξηση των επιτοκίων, νωρίτερα του αναμενόμενου.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε σήμερα σε ομιλία του στο Χονγκ Κονγκ o πρόεδρος της Chicago Federal Reserve Bank, Charles Evans, ο οποίος δήλωσε ότι περιμένει τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας να παραμείνουν κοντά στο μηδέν για αρκετό καιρό μέσα στο 2015 δεδομένου του χαμηλού πληθωρισμού και της ακόμα υψηλής ανεργίας.

Ο Evans δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση, με τον πληθωρισμό στο 1%, δικαιολογεί την εκτεταμένη επεκτατική νομισματική πολιτική, σύμφωνα με το MarketWatch.

Σε υψηλά τριών εβδομάδων κινείται το πετρέλαιο, ενώ σε χαμηλά έξι εβδομάδων και πλέον, ο χρυσός.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε το Μάρτιο στο 102,4 από 101,2 τον προηγούμενο μήνα σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2011 . Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη βελτίωση στο 101,4.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,3% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση από τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Την ίδια στιγμή το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση. Σε δημοσκόπηση του Dow Jones οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,3% και του εισοδήματος κατά 0,2% το Φεβρουάριο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 80 μονάδες, από 81,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. H μέτρηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters που ανέμεναν πτώση στις 80,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 29 ευρώ, από 19,5 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα η Euroxx Sec., αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε "overweight", ενώ χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου υψηλότερα των εκτιμήσεων σε επίπεδο EBITDA. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Euroxx ο Τιτάνας θα καταγράψει καθαρά κέρδη 45 εκατ. το 2014.
 
Στα 9,3 ευρώ από 8,4 προηγουμένως, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Euroxx Sec. υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε "equalweight". H χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει χαμηλότερο των εκτιμήσεων το κεφάλαιο που επιστρέφει η εισηγμένη στους μετόχους (0,20 ευρώ) και ως εκ τούτου δεν αποκλείει να προχωρήσει η εταιρεία, κατά τη διάρκεια τους έτους, σε μια νέα (ενδιάμεση) επιστροφή κεφαλαίου. Για το τρέχον έτος εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ θα ανέλθουν στα 26,8 εκατ. και ο τζίρος στα 52,3 εκατ. ευρώ.
 
Τιμή στόχο τα €9 από τα €9,5 δίνει η UBS για τη μετοχή της Motor Oil με σύσταση "Buy". Σύμφωνα με τον οίκο, τα EBITDA της εταιρείας δεν κατάφεραν να φτάσουν το στόχο των αναλυτών (€51 εκατ.) καθώς ανήλθαν στα €41 εκατομμύρια το δ' τρίμηνο του 2013, καταγράφοντας πτώση 50%  εξαιτίας των χαμηλών περιθωρίων στη διύλιση και της αδύναμης ζήτησης στην Αγορά αυτή την περίοδο, ενώ δεν ικανοποίησε ούτε το μέρισμα καθώς η Motor Oil πρότεινε μέρισμα €0,2 ανά μετοχή για το 2013, δηλαδή μειωμένο κατά  50% από τις εκτιμήσεις της UBS (€0,4/μετοχή) και κατά 33% από το μέρισμα της προηγούμενης χρονιάς (€0,3/μετοχή). 
 
Ζημιές 16,9 εκατ. ευρώ θα καταγράψει η Ελλάκτωρ το 2013 εκτιμά η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy" και την τιμή-στόχο των 3,82 ευρώ. Ο τζίρος της εταιρείας προβλέπεται να ανέλθει στα 1,236 δισ και τα EBITDA στα 211,5 εκατ.
 
Ερχόμενοι στο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ξεκινώντας από τον τζίρο, αυτός ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων και προσγειώθηκε στα 100,9 εκατ. από τα οποία τα 21,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ). Το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις οκτώ τίτλους (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ).
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, την εκτίμηση ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας διατύπωσε ο κ. Μιχάλης Σάλλας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Πειραιώς. Την Τρίτη η Τράπεζα περιμένει την έγκριση του ενημερωτικού, ενώ οι δημόσιες εγγραφές για τη διάθεση του 10% της ΑΜΚ στο Ελληνικό επενδυτικό κοινό θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 7 Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 9 Απριλίου.
 
Εν τω μεταξύ, στις 4 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 1.846.153.846 νέων κοινών μετοχών της Alpha Bank, εφόσον έχουν ληφθεί έως τότε οι απαραίτητες εγκρίσεις.
 
Κινητικότητας συνέχεια και στα Τραπεζικά warrants. Το warrant της Πειραιώς έκλεισε στα 0,9890 ευρώ με κέρδη 3,02% και συναλλαγές 8901532 τεμ. Σε νέο ιστορικό υψηλό και στα 1,78 ευρώ έκλεισε ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank με κέρδη 1,14% και όγκο 3895077 τεμ. ενώ αυτός της Εθνικής έκλεισε στα 1,27 ευρώ (+4,96%), έχοντας διακινήσει 1081163 τεμ.
 
Από τον υπόλοιπο 25αρη, προσπάθησε να αντιδράσει η ΕΥΔΑΠ μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έχοντας ως "αβαντάζ" το μέρισμα ύψους 0,38 ευρώ, ενώ σε υψηλά 14 μηνών κινείται η MIG, που έχει μπροστά της την θεωρητικά ισχυρή αντίσταση των 0,5410 - 0,5500 ευρώ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Τιτάνα και μόνιμα με θετικό οι MIG, EEE, Eurobank Properties, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
 
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.
 
Προχωρώντας χαμηλότερα του 25αρη, η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου συνέχισε την κινητικότητα στην Eurobank που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ τα αποτελέσματα της παρελθούσας χρήσης δίνουν τα απαιτούμενα "καύσιμα ανόδου" στην FHL Κυριακίδης που διεκδικεί υψηλά 12ετίας (!!!) Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι τα αποτελέσματα της εν λόγω εταιρείας προκάλεσαν και το ενδιαφέρον κάποιων ξένων χαρτοφυλακίων (!)
 
Προσπάθησε να αντιδράσει μετά τις χθεσινές "άτσαλες" απώλειες ο Κέκροπας, ενώ με ελάχιστες συναλλαγές κινείται σε υψηλά 69 μηνών ο τίτλος της Πλαίσιο.
 
Στο ανώτατο όριο ανόδου και σε υψηλά 53 μηνών η ΕΚΤΕΡ, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία reverse split της μετοχής αλλά και επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,34 ευρώ ανά μετοχή καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της ΕΚΤΕΡ, σε έκτακτη ΓΣ στις 23 Απριλίου που πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος μετόχων που ελέγχουν μειοψηφικό ποσοστό.
 
Πιο συγκεκριμένα, μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών (reverse split) από 11.250.000 κοινές ονομαστικές μετοχές σε 3.750.000 κοινές ονομαστικές μετοχές με συνένωση των παλαιών μετοχών με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 3 παλαιέςκαι αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της Εταιρείας.
 
Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με επιστροφή στους μετόχους κεφαλαίου 1,34 ευρώ ανά μετοχή με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, με σκοπό την επιστροφή στους μετόχους κεφαλαίου 5.025.000 ευρώ, ποσό το οποίο εμφανίζεται στα ρευστά διαθέσιμα της εταιρείας σταθερά σε κάθε εταιρική χρήση από το 2003 έως σήμερα και δεν χρησιμοποιείται για τους εταιρικούς σκοπούς.
 
Επίσης στην AS Company και στα 0,3660 ευρώ άλλαξαν χέρια 1125205 τεμ. (όχι "πακέτο"), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η LamdaDevelopment, αλλά με εμφανώς αυξημένη προσφορά.
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, επειδή η συνεδρίαση της Δευτέρας συμπίπτει με το τέλος του α'  χρηματιστηριακού εξαμήνου και ... όλα μπορούν να συμβούν, καλό θα είναι οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες να περιμένουν τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για να βγάλουν "ασφαλέστερα" συμπεράσματα.
 
Από την άλλη και σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης η Αγορά δεν έχει να προεξοφλήσει κάτι ουσιαστικό, ενώ η σταδιακή προσέγγιση των εκλογικών αναμετρήσεων αναμένεται να αυξήσει την αποστροφή για επενδυτικό ρίσκο.
 
Σε κάθε περίπτωση, κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα των 1360 μονάδων μπορούν να τον επαναφέρουν σε θετικό βηματισμό, με επόμενο στόχο τις 1380 μονάδες. Από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστούν ειδήσεις και εισροές "φρέσκων" κεφαλαίων.
 
Περίπου η ίδια εικόνα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σαν πρώτος στόχος δείχνουν οι 430 μονάδες και σαν δεύτερος οι 450.
 
Για τους "γρήγορους" κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1305 μονάδων και του FTSE25 χαμηλότερα των 420 μονάδων, απαιτούν κινήσεις "stop loss".

---ΧΠΑ

Με ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων και η οποία είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την καθίζηση των συναλλαγών, λιγότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και πολύ περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.558 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.305 - 9.101 για τον Απρίλιο, 175 για τον Μάιο, 29 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 427) κινήθηκε μεταξύ 423 και 429,5 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,40%.
 
Δεν σημειώθηκε αξιόλογος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (858), ΔΕΗ (622), Alpha Bank (2.105), Εθνική (534), Πειραιώς (1.012), Μυτιληναίο (128), ΟΠΑΠ (172), ΓΕΚ (720), MIG (1.831), Eurobank (153), Ελλάκτωρα (177), ΕΥΔΑΠ (276), Σιδενόρ (236), Viohalco (157).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 31% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν χαμηλή στα 257 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (200 δικαιώματα αγοράς και 57 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (55.058.701 τεμ.), Εθνική (1.725.766 τεμ.), Πειραιώς (7.928.403 τεμ.).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v