Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαριές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Σταθερά κάτω από τις 1.130 μονάδες κινείται το χρηματιστήριο, ενώ απώλειες που υπερβαίνουν το 2% καταγράφει ο FTSE 25. Πτώση για Coca Cola, Πειραιώς, Αlpha, Eθνική, ΟΤΕ, Eurobank. Σταθεροποιητικά ο ΟΠΑΠ. Κέρδη για EΥΠΡΟ. Μετακύλιση θέσεων στα παράγωγα.

ΧΑ: Βαριές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Επικίνδυνη η κλίση που έχει πάρει η αγορά με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 1.130 μονάδες με πτώση άνω του 2%. Το διαφοροποιό στοιχείο με τις προηγούμενες συνεδριάσεις συνίσταται στην αναλογική αύξηση των συναλλαγών μετά τις 11.40-11.50 που παραπέμπει σε ένταση των ρευστοποιήσεων σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστηριακά στελέχη αποδίδουν τη διεύρυνση των απωλειών και στην επικείμενη λήξη των παραγώγων την Παρασκευή, με έντονη τη μετακύλιση θέσεων.

Σημειώνουν πως για τον 25άρη αρκετά στοιχήματα έχουν παιχτεί προς τις 365 μονάδες σε κλείσιμο της σειράς Σεπτεμβρίου, για αρκετές θέσεις αγοράς/long σε συμβόλαια του δείκτη αλλά και μετοχών δεν επαρκεί το κεφάλαιο μόχλευσης, με συνέπεια οι παίκτες να πρέπει είτε να καλύψουν τη διαφορά καταβάλλοντας τα αναλογούντα μετρητά είτε να δεχτούν να πουληθούν μετοχικές θέσεις τους ισόποσης αξίας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί πως η διόρθωση στο Χ.Α. είναι για ακόμη μία φορά μεγαλύτερης έκτασης απ΄ ό,τι στις αγορές της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, του Παρισιού αλλά και του ευρωνότου, γεγονός που αποδίδεται και στα εγγενή προβλήματα της ελληνικής αγοράς.

Να συνεκτιμηθεί η εμφανής εδώ και μέρες στάση αναμονής - αποχής των περισσότερων ξένων παικτών, η αδυναμία των Ελλήνων, η απουσία εναλλακτικής επενδυτικής κοινότητας (καθώς οι μικροί είτε έχουν εξοβελισθεί είτε δεν ασχολούνται πλέον...) και η διάχυστη και η αβεβαιότητα που προφανώς δεν περιορίζονται στις επενδύσεις των ξένων.

Χωρίς ουσιαστικό κίνητρο εδώ και μέρες οι αγοραστές είτε μειώνουν - κλείνουν σταδιακά τις θέσεις τους long σε ΣΜΕ του δείκτη -με τις 365 μονάδες σημείο αναφοράς- είτε ρευστοποιούν μέρος του μετοχικού χαρτοφυλακίου τους.

Η αδυναμία υπέρβασης βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων στις 9-10/9 ανάγκασε πολλούς από αγοραστές να γυρίσουν σε πωλητές γεγονός που αποτυπώθηκε στην υποκείμενη αγορά και στα παράγωγα.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, αυτήν τη στιγμή αρκετές long θέσεις δεν μπορούν να μετακυλιστούν στον επόμενο μήνα παρά μόνον εάν καλυφθούν με μετρητά ή ενισχυθούν τα margins. Θυμίζει δε πως ανάλογες πιέσεις έιχαν παρατηρηθεί στην προηγούμενη λήξη τριπλής σειράς (20 Ιουνίου).

Ειδικότερα στις τελευταίες συνεδριάσεις μέχρι το triple witching έγιναν υποχρεωτικές πωλήσεις, ενώ ο δείκτης από τις 423,17 διόρθωσε σημαντικά στις 410,82 μονάδες (23/6) για να ακολουθήσουν (μετά τη λήξη της σειράς Ιουνίου) 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με τον δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 390 μονάδες.

Η αντίδραση βγήκε από αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα και αφού προηγουμένως είχαν υποχρεωθεί ορισμένοι να πουλήσουν τις θέσεις τους. Αυτό συνέβη στην προηγούμενη  τριπλή λήξη. Το αν εκβιάζεται να γίνει και λίγο πριν από το επόμενο τρίτο triple witching θα φανεί.

Πάντως σε μία αγορά ρηχή, όπου με 4-6 μετοχές ελέγχεται έως το 70-80% της διακύμανσης ενός βασικού δείκτη η χειραγώγηση του FT25 είναι σχετικά εύκολη.

Πόσο μάλλον που η αγορά έδειξε πως δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτήν τη φάση υψηλότερα, που οι ξένες είναι σε διόρθωση, που επικρατεί διεθνώς νευρικότητα σε πολλά μέτωπα.

Ο τζίρος μέτριος -σαφώς περισσότερος απ΄ ό,τι εχθές όμως- με 37-38 εκατ.(*) σημαντική πίεση σε τραπεζικούς τίτλους, διόρθωση του κλαδικού δείκτη έως 2,77% προς τις 156 μονάδες.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή της Πειραιώς που επιστρέφει στα 1,40 ευρώ, τιμή που είχε να δει από τις 3-4/9. Εμφανώς σε βραχυπρόθεσμη διορθωτική κίνηση η μετοχή της Πειραιώς, αλλά με πωλητές και σε ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank.

Για τις εξελίξεις στον κλάδο ο Χρήστος Κίτσιος κάνει λόγο για δέσμευση πώλησης θυγατρικών στα πλάνα αναδιάρθρωσης και αναφέρεται στην «έξυπνη» λύση της αύξησης κεφαλαίου και σταδιακής διάθεσης μετοχών. Γιατί ποντάρουν στα private equity οι τράπεζες.

Με ουσιαστικές εκκρεμότητες ο κλάδος, κάτι που είναι γνωστό σε όλους μας, τραβά την αγορά μέχρι την περίοδο δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των ελέγχων της ΕΚΤ καθιστώντας ριψοκίνδυνη οποιαδήποτε κίνηση- ποντάρισμα του κλαδικού δείκτη πάνω από τις 170 μονάδες. Και μπορεί (και) η Πειραιώς να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τα stress tests (έχουν προηγηθεί κυρίως αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι) ωστόσο σοβαρές τοποθετήσεις σε άνοδο των τραπεζικών μετοχών δύσκολα βλέπει η αγορά.

Τουλάχιστον μέχρι πριν από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας και αφού έχουν γίνει γνωστά το δημοψήφισμα στη Σκοτία κι η λήξη της σειράς στο ΧΠΑ.

Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ, που χάνοντας τα 11,10-11,00 ευρώ διορθώνει ήδη προς τα 10,90 με ζητούμενη την άμεση ανάσχεση της υποχώρησης. Σημαντικές απώλειες για Intralot, Jumbo, EXAE αλλά για τον FT25 επιπλέον πρόβλημα εδώ και μέρες είναι η μετοχή της CC/HBC.

Ειδικότερα για τη δεικτοβαρή μετοχή (στα 6,19 δισ. ευρώ) η αδυναμία είναι εμφανής από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν μετά από επίπονη αντίδραση είχε φτάσει μέχρι τα 18,20 ευρώ στις 4 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε σε 8 συνεδριάσεις μετρά 5 πτωτικές (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής) με την τιμή νωρίτερα στα 16,79 ευρώ.

Τεχνικά εάν για τη μετοχή δεν κρατηθούν τα 16,50 ευρώ η δοκιμασία προς τα 16,10 θα είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο. Θυμίζω πως η CC/HBC παρά τη σχετική ταλαιπωρία παραμένει ο τέταρτος βαρύτερος όμιλος μετά την Εθνική (8,90 δισ. ευρώ), την Πειραιώς (8,73) και την Alpha Bank που με 8,44 δισ. ευρώ έχει πλησιάσει επικίνδυνα ΕΤΕ και Πειραιώς. Της CC/HBC έπονται ο ΟΤΕ με 5,45 και ο ΟΠΑΠ με 3,68 δισ. ευρώ.

Μόνον μία μετοχή (ΕΥΑΘ) από τις 20 του FT Mid ενισχύεται, ενώ σταθερές παραμένουν ο Σαράντης (με 111 τμχ.), η ΧΑΛΚΟΡ και το Ιατρικό.

(*) Στις 13.40 με το 57% στις τράπεζες, με την ΕΤΕ να έχει 7,8-7,9 εκατ. ευρώ και 7,4 η Πειραιώς.

Συγκριτικά ισχυρός τζίρος για Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo αλλά και για ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στις 24 προς 70 η σχέση ανοδικών - καθοδικών μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v