Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται το... «πρεσάρισμα»

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο. Απώλειες άνω του 4% για την Εθνική Τράπεζα. Πτώση υψηλότερη του 3% για Alpha, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Folli. Στο κόκκινο ΟΤΕ, Coca Cola, Mυτιληναίος. Σταθεροποιητικά η Eurobank.

ΧΑ: Συνεχίζεται το... «πρεσάρισμα»

Ξεκίνημα με εναλλαγές προσήμων στο Χ.Α. και πτώση της τάξης του 2,3% στη συνέχεια, προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη Φρανκφούρτη στο επίκεντρο.

Μόνον για 15-20΄ κράτησε η... ανάσα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά μέχρι τις 898,82 μονάδες (στις 10.50), επίπεδο όπου εκδηλώθηκαν μικρής έκτασης πωλήσεις. Περιορισμένες, μέτριες μεν οι συναλλαγές, όμως η ψυχολογία και η διάθεση των εν δυνάμει αγοραστών στο ναδίρ, με συνέπεια το γρήγορο γύρισμα της αγοράς που μέσα στα επόμενα 5-10΄ υποχώρησε προς τις 870 μονάδες (με -2,3%).

Μέτριες οι συναλλαγές, αλλά η απουσία των αγοραστών εμφανής, στο διάστημα 10.50-11.00, γεγονός που αποτυπώθηκε περισσότερο στον τραπεζικό δείκτη. Από τις 110,29 χωρίς σημαντική αντίσταση τρεις μονάδες χαμηλότερα έως τις 107,29 καθώς τόσο στην Εθνική όσο και στις άλλες τρεις υπερίσχυσαν εκ νέου οι πωλητές.

Για τον ft25 η ευρύτερη περιοχή των χαμηλών είναι η τελευταία ελπίδα των long παικτών, με τις 278 μον. να θεωρούνται για τον 25άρη η... έσχατη στήριξη-ανάχωμα πριν από τα... νεότερα χαμηλά. Λόγω της σπουδαιότητας της περιοχής και εφόσον βρει εν μέρει έστω την κανονικότητά της η αγορά στην ευρύτερη αυτή περιοχή θα πρέπει να περιμένουμε μάχες μεταξύ πωλητών - αγοραστών.

Οι πρώτοι έχουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα με το μέρος τους, κάτι που αποτυπώνεται και στις θέσεις που έχουν ανοιχτεί στα παράγωγα και φθάνουν μέχρι τα χαμηλά του δείκτη. Ερώτημα παραμένουν οι τράπεζες, η αδυναμία της Εθνικής προβληματίζει και σήμερα, ενώ όσο παραμένει στα χαμηλά ημέρας με πωλήσεις/πιέσεις η ΕΤΕ τόσο θα επιβαρύνεται η φορά και των Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Κι αυτό γιατί ενώ στις 12.45 η μετοχή της ΕΤΕ υποχωρούσε ήδη 4,3% οι απώλειες για τις άλλες 2 ήταν στην περιοχή του 3,5%. Ετσι προ ολίγου με την ΕΤΕ έως τα 1,53 ευρώ, οι απώλειες για την Πειραιώς είχαν διευρυνθεί έως τα 1,04 και έως τα 0,47 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank. Είναι κοινό μυστικό, πως με την ΕΤΕ σε νέα ιστορικά χαμηλά (στις 10/12) και χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις και θετικές ειδήσεις η περαιτέρω δοκιμασία δύσκολα θα αποφευχθεί.

Στα 1,48 ευρώ ήταν το νέο χαμηλό της Εθνικής στη χθεσινή συνεδρίαση και θα πρέπει να υπάρξει σύντομα απάντηση - αντίδραση για να μην διορθώσει χαμηλότερα.

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ η μετοχή της Επιχείρησης κυμαίνεται λίγο χαμηλότερα αλλά στο εύρος των 5,95-6,23 ευρώ, ο ΟΤΕ διόρθωσε έως τα 8,85 αλλά έχει αγοραστές τα τελευταία 10΄ μέχρι τα 9,05 ευρώ.

Συγκριτικά καλύτερη σήμερα η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ με αγορές έως τα 9,14 ευρώ.

Στα 16,64-16,85 ευρώ η δεικτοβαρής CC/HBC, στα 19 διορθώνει η ΤΙΤΑΝ, στα 3,90 τα Ελληνικά Πετρέλαια με χαμηλή τιμή τα 3,90 ευρώ, εχθές.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις-πιέσεις σε μετοχές-σηματωρούς όπως Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ/Τέρνα-Ενεργειακή, Jumbo αλλά υπερισχύουν οι αγοραστές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ.

Στη μετοχή της Eurobank οι πωλητές επανήλθαν λίγο μετά τις 12.30, με την μετοχή να κινείται πλέον σταθεροποιητικά.

Οι βασικοί δείκτες υποχωρούν με τον ΓΔ στις 883 μονάδες με πτώση 2,3%, τον ft25 στις 281 με απώλειες 2,45% και τον τραπεζικό στις 105 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 38 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδόν το 54% στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v