ΧΑ: «Κατηφορίζει» στις 630 μονάδες

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε μέτρια επίπεδα. Απώλειες υψηλότερες του 4% για Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Εurobank. Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σταθεροποιητικά Μυτιληναίος και Motor Oil.

ΧΑ: «Κατηφορίζει» στις 630 μονάδες

«Πού το πάει ο Σόιμπλε;» είναι το διόλου θεωρητικό ερώτημα που τίθεται με αφορμή το ρεπορτάζ της Αγγ. Παπαμιλτιάδου. Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της Αγγελικής, απηχεί σε μεγάλο βαθμό εύλογα ερωτήματα και επιφυλάξεις ανθρώπων της αγοράς, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της τροπής που έχει λάβει η διαδικασία της αξιολόγησης.

Σήμερα το Χρηματιστήριο ξεκίνησε πτωτικά και κινείται στην περιοχή των 63ο μονάδων. Εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι οι traders να συνεκτιμούν όλα τα ενδεχόμενα, από το πιο θετικό μέχρι το πιο αρνητικό, από το πιο λογικό μέχρι το πλέον... συνωμοσιολογικό και βάσει αυτών να κινούνται στο intraday τους.

Με μετρημένες ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν από νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή και της Fed, με περιορισμένες πωλήσεις έγιναν οι πρώτες συναλλαγές στο ΧΑ, με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη.

Σε αυτά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, όπου και δοκιμάζεται η διάθεση πωλητών - αγοραστών, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές μέσα στα επιτρεπόμενα όρια διόρθωσης, η ροή των πράξεων δεν ήταν γρήγορη ούτε ιδιαίτερα πιεστική, η δε σχέση των δύο πλευρών (πωλητών - αγοραστών) έδινε την αίσθηση ελεγχόμενης συμπεριφοράς.

Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε στη συνέχεια, κυρίως δε μετά τις 14:00, οπότε ενεργοποιούνται οι περισσότεροι "κωδικοί εξωτερικού".

Για πέρασμα από το... ταμείο, προκειμένου να κλειδωθεί ένα μέρος των κερδισμένων θέσεων, γινόταν λόγος στο προσυνεδριακό σχόλιο, θυμίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα δύο τιμών για τον FTSE25. Κυρίως των 1.717 και χαμηλότερα των 1.707 μονάδων, με ενδεχόμενη πιεστική διάσπαση της δεύτερης γραμμής άμυνας να οδηγεί σε αλλαγή του βραχυπρόθεσμου momentum. Μέχρι τις 10:50 ο δείκτης "δοκίμαζε" τις 1.719 μονάδες, καθώς υποχωρούσαν με απώλειες πάνω από 2% οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Κλάδος- κλειδί ο τραπεζικός, συνάμα πιο ευαίσθητος στις εκάστοτε εξελίξεις, με τους traders να προεξοφλούν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση και το υπόλοιπο της αγοράς να ακολουθεί.

Προς τις 855 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, χάνοντας μία πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη και ζητούμενη την επιβεβαίωση της χαμηλότερης/σημαντικότερης, δηλαδή των 850 μονάδων.

Με πωλήσεις/πιέσεις και χαμηλότερες τιμές και οι 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, αλλά με την προσφορά ελεγχόμενη και τη ζήτηση να ενεργοποιείται από τα χαμηλά των πρώτων 30' της συνεδρίασης.

Εως το 1,84 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, έως το 0,68 της Eurobank, έως το 0,23 της Εθνικής και έως το 0,21 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

Με πωλητές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Eλλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στο κόκκινο κινούνται Coca Cola, EXAE, Αegean. Καλύτερη συμπεριφορά από Μυτιληναίο και Motor Oil.

Μέτριος ο τζίρος καθώς στις 13:00 είχαν αλλάξει χέρια 28 εκατ. μετοχές, αξίας 18,4 εκατ. ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v