Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική «βουτιά» μετά τις Βρυξέλλες στο ΧΑ

Στα χαμηλά ημέρας, κάτω από τις 640 μονάδες ο ΓΔ, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις πολιτικές εξελίξεις. Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες πιέσεις, πτώση άνω του 7% για ΔΤΡ. Αντοχές από Coca Cola, γύρισε αρνητικά και ο Σαράντης.

Τραπεζική «βουτιά» μετά τις Βρυξέλλες στο ΧΑ

Διευρύνεται η διόρθωση στο ΧΑ, με μικρές απώλειες διορθώνουν Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Σταθερά κοντά στα χαμηλά ημέρας η αγορά, καθώς δεν έχει σταματήσει η ροή συναλλαγών (πωλήσεων/αγορών) ακριβώς όπως διαμορφώθηκε μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Απώλειες της τάξεως του 3,2% για τον Γενικό Δείκτη μετά τις 15.00 και αφού είχε προηγηθεί μία ασθενής απόπειρα περιορισμού των ζημιών με συνέπεια ο ΓΔ να "σέρνεται" λίγο κάτω από τις 640 μονάδες.

Εως 6,50% χαμηλότερα ο τραπεζικός δείκτης, κρατώντας ωστόσο- προς ώρας- το όριο των 800 μονάδων, με το 61% του τζίρου να επικεντρώνεται σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Σαφής η κλίση του ΔΤΡ, όπως η στάση της πλειονότητας των traders δεδομένου ότι ο κλάδος είναι αυτός που επηρεάζεται πρώτος από τις εξελίξεις στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Μέχρι νωρίτερα η ροή των συναλλαγών (ρυθμός, ταχύτητα, σχέση πωλητών- αγοραστών) παρέπεμπε σε ελεγχόμενη ρευστοποίηση θέσεων και όχι σε εσπευσμένες, μαζικές πωλήσεις αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντική ένδειξη σε αυτή την αρνητική συγκυρία.

Αυτά μέχρι τις 14.00΄ οπότε εντάθηκαν κάπως οι κινήσεις από την πλευρά των short με συνέπεια να πιεσθεί και πάλι προς τις 801 μονάδες ο ΔΤΡ και ο ΓΔ προς τις 641 μονάδες.

Η προειδοποίηση του Γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής ήρθε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα, κάνοντας ευθεία αναφορά στον κίνδυνο ενός...τέταρτου μνημονίου.

Η κυβέρνηση μετρά τις αντοχές της και ανασυντάσσεται, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη με τους traders να παραμένουν πωλητές όσο θα διαρκεί το αδιέξοδο.

Περισσότερες οι συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική, όπου έχει πραγματοποιηθεί το σχεδόν 60% του συνόλου. Περισσότερος τζίρος σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς. Οι 4 τραπεζικές μετοχές καταγράφουν απώλειες υψηλότερες του 6%.

Ωστόσο σταθερή παραμένει η ροή πωλήσεων στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με ενδεικτικό το ότι από τις 25 διασώζεται μόνον η μετοχή του Σαράντη.

Εάν εξαιρεθεί ο τραπεζικός κλάδος η μέση υποχώρηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται στο 1,85% .

Αυτό προκύπτει λόγω του μείον 0,33% της δεύτερης βαρύτερης μετοχής της Coca Cola, του μείον 0,62% του ΤΙΤΑΝα, του μείον 1,12% της ΜΟΗ, του μείον 1,36% του ΟΠΑΠ κ.α.

Σε αυτές τις μετοχές η προσφορά δεν ξεφεύγει μίας συνήθους διορθωτικής συνεδρίασης (και όχι μίας που έπεται του αδιεξόδου στο Eurogroup) με σημαντικές κινήσεις και από την πλευρά των long με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Στις 15.15΄ ο τζίρος είχε φτάσει τα 36 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v