Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Με το βλέμμα στις... Βρυξέλλες η κίνηση του Γενικού Δείκτη ως τις 670 μονάδες, με περιορισμένο τζίρο. Ανοδική κίνηση στις τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει η Πειραιώς. Διορθώνει σήμερα η Coca Cola. Συνεχίζουν ανοδικά ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Επιφυλακτική, ως οφείλεται, αντίδραση της αγοράς, με τους traders να ανεβάζουν προσεκτικά τον πήχη προς τις 670 μονάδες.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ήπια διόρθωση, στο ΧΑ πωλητές και αγοραστές αποτιμούν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο εσπευσμένο ταξίδι Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες, μην τυχόν και καταστεί δυνατή η επίτευξη μίας (προ)συμφωνίας σε τεχνική βάση την Παρασκευή.

Η χθεσινή ρητή διαφοροποίηση Λαγκάρντ από Σόιμπλε όσον αφορά στον χειρισμό του ελληνικού χρέους ερμηνεύεται θετικά από την Αθήνα, ενόψει και της Ε.Σ του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου. Με αυτό το -θετικό για τις αγορές- ενδεχόμενο, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα πρέπει να κλείνει η συμφωνία μεταξύ δανειστών- Αθήνας. Πάντα με αυτό το ενδεχόμενο οι μέχρι τώρα κινήσεις της πλειονότητας των traders, που συντήρησαν -ακόμη και χθες- το ΧΑ πάνω από τις 660 μονάδες και άμβλυναν τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο.

Στις τράπεζες το ενδιαφέρον και το intraday από την αρχή της συνεδρίασης, με τον ΔΤΡ έως τις 767,90 μονάδες και ενθαρρυντική -τεχνικά- ένδειξη ότι ο κλαδικός δείκτης έχει υπερβεί την περιοχή των 748-754 μονάδων (που ορίζει το περιθώριο μίας καθαρά αντανακλαστικής και μόνο αντίδρασης).

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, αν και σε καλύτερα επίπεδα απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση (στο ίδιο διάστημα, μέχρι τις 11:10), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και με την προϋπόθεση πως δεν θα μεταβληθεί η τάση.

Το 52% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank.

Στα 1,69-1,73 ευρώ η μετοχή-σηματωρός της Alpha Bank. Σημειώνεται ότι μόνο με ένα "κλείσιμο" πάνω από το 1,71 ευρώ θα ακυρωνόταν η τελευταία υποχώρησή της προς το 1,65 ευρώ, ενισχύοντας βραχυπρόθεσμα το ανοδικό σενάριο.

Στα 0,245-0,249 ευρώ η μετοχή-οδηγός της Εθνικής, που χρειάζεται ένα "κλείσιμο" πάνω από το 0,247 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν ως ένα βήμα προς τα εμπρός την επίσκεψη της ελληνικής πλευράς στη βελγική πρωτεύουσα, μόνο που στο ΧΑ η επίτευξη ενός SLA έχει προεξοφληθεί και αφομοιωθεί σε σημαντικό βαθμό έως τα επίπεδα των 670/680 μονάδων. Μόνο με την επιβεβαίωση μίας τεχνικής συμφωνίας και με τη δρομολόγηση της επόμενης φάσης (προς την Ε.Σ του ΔΝΤ) για το χρέος θα μπορούσαν να προσελκυσθούν και νέοι επενδυτές, κεφάλαια, να επιχειρηθεί μία προσπάθεια υπέρβασης των 700 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΓΔ θα... συσσωρεύει στα όρια των 650-680 μονάδων.

Προσεκτικές οι κινήσεις και στα blue chips, με μοιρασμένη την εικόνα μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με μέτριες συναλλαγές στις περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές και διακύμανση σε στενό εύρος. Στοιχεία ενδεικτικά της στάσης αναμονής που τηρείται από τους περισσότερους.

Επιλεκτικές κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ που διατηρούν το ανοδικό (βραχυπρόθεσμα) momentum τους ενώ σήμερα υποχωρεί ελαφρώς η δεικτοβαρής Coca Cola. Μετά το χθεσινό "νέο υψηλό", μικρή διόρθωση για τη μετοχή από τα 24,12 προς τα 23,95 ευρώ, μετά το χθεσινό υψηλό στα 24,44 ευρώ.

Με μικρό προβάδισμα των πωλητών σε Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, FF Group, TITAN, Jumbo, Motor Oil.

Με υπερίσχυση των αγοραστών σε ΓΕΚ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ κ.α.

Στις 11:15 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 7,1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v