Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με... αέρα από Μάλτα «βλέπει» τις 680

Προς νέα υψηλά έτους ο Γενικός Δείκτης παρά τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με αφορμή τις ανακοινώσεις από το άτυπο Eurogroup. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι αγοραστές, μεγαλύτερη άνοδος για Πειραιώς.

ΧΑ: Με... αέρα από Μάλτα «βλέπει» τις 680

Με το βλέμμα στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Βαλέτα, οι traders οδηγούν το ΧΑ προς νέα υψηλά, στην περιοχή των 680 μονάδων.

Σχεδόν αποκλειστικά στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης η προσοχή των traders που ενεργούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε εμφανή απόκλιση από τα ευρωπαϊκά που επηρεάζονται περισσότερο από το "χτύπημα" των ΗΠΑ στη Συρία. Ετσι στη μεν Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,44% στις 12.175 μονάδες, στη δε Αθήνα ο Γενικός Δείκτης αναρριχάται ακόμη πιο υψηλά, πιάνοντας τον περίφημο στόχο των 680 μονάδων. 

Σημαντική, πολύ σημαντική περιοχή, για την οποία οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει πως πειστική υπέρβασή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου.

Στις τράπεζες παραμένει στραμμένο το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον, με τον ΔΤΡ προς τις 776 μονάδες, την ώρα που η απόδοση στις περισσότερες σειρές των ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνεται. Ενδεικτικός ο σχετικός πίνακας, που «ανεβαίνει» στον Εκηβόλο, δίνοντας περισσότερη προσοχή στο 2ετές και στο 10ετές.

Σχεδόν 4% η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ από τις 747 περί τις 30 μονάδες υψηλότερα, με το 60% του τζίρου να πραγματοποιείται στις 4 συστημικές μετοχές. Περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank και ΕΤΕ, με την τεχνική εικόνα να επιβεβαιώνει τον ρόλο του σηματωρού για την Alpha Bank και του οδηγού για την Εθνική. Επιπρόσθετα η Εθνική ενισχύεται και με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΕΓΑ (καθώς οι προσφορές των FOSUN και J. Calamos υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ).

Εως το 1,75 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, "δένοντας" το 1,72 ευρώ, έως το 0,252 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, πιάνοντας και αυτή τον στόχο που είχε τεθεί (0,252).

Πέραν του τραπεζικού κλάδου συντηρείται η μόχλευση στους περισσότερους κλάδους και μετοχές που ούτως ή άλλως ήταν σε διαμορφωμένο ανοδικό momentum τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Jumbo, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FF Group, METKA, TITAN, Motor Oil κ.α.

Ενδεικτικό του κλίματος το γεγονός, πως (στις 13:30) σε μόλις 5 μετοχές υπερίσχυαν οι short (ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Grivalia, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ενώ στις άλλες 16 μη τραπεζικές τον πρώτο λόγο είχαν οι long.

Κινητικότητα αλλά δευτερεύουσα, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με το ενδιαφέρον σε ΑΝΕΜΟ, Attica Bank, MIG, Fourlis, Intralot, Πλαίσιο.

Στις 13:30 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 22,2 εκατ. ευρώ, με το 60% στον τραπεζικό κλάδο.

Στις 45/30 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v