Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 820-825 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των τραπεζών να τίθενται στο προσκήνιο. Εικόνα ελεγχόμενης διόρθωσης σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. Ανοδος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρα. Κινητικότητα στα «μεσαία».

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Κίνηση ασορτί με αυτή των Ευρωπαϊκών Αγορών δείχνει να επιχειρείται και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και ήπια κέρδη, αλλά το ενδιαφέρον να παραμένει αξιοσημείωτο όσον αφορά στις κινήσεις των αγοραστών σε επιμέρους τίτλους.

Αν και δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που περίμεναν κάτι καλύτερο από τον τραπεζικό κλάδο, μετά την αναβάθμιση από τη Fitch, παρά ταύτα, η μάλλον επιφυλακτική κίνηση των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών δεν δείχνει να δημιουργεί προβληματισμούς για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE26, οι περισσότερες εκ των οποίων κινούνται με θετικό πρόσημο, δίνοντας τις απαιτούμενες βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό, το «ισχνό» +0,66% του τραπεζικού δείκτη ασφαλώς και επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την κρατούσα επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών και εδώ υπάρχει ένα θέμα.

Πώς μπορεί να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα ο Δείκτης, χωρίς τις βοήθειες των τραπεζικών μετοχών;

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου το συνεχιζόμενο rotation καλά κρατεί, δείχνει να συνεχίζει απτόητη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,58%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1%, βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. δίνουν και οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Jumbo και Folli Follie Group.

Εικόνα ελεγχόμενης διόρθωσης από τους χθεσινούς πρωταγωνιστές ΑΔΜΗΕ (-0,43%) και ΔΕΗ (-0,44%), ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές που κινούνται με αρνητικό πρόσημο, μόνο οι Grivalia, Ελ. Πετρέλαια και Σαράντης σημειώνουν απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Από τους παραπάνω τίτλους, οι συναλλαγές σε Grivalia και Σαράντη μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τις 2.000 τεμάχια, άρα η αρνητική εικόνα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Δεν λείπουν οι θετικοί πρωταγωνιστές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου συνεχίζουν ανοδικά οι Χαλκόρ, Ιντρακόμ, Reds, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Ικτίνος, Πλαίσιο, Κρι Κρι, Newsphone, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναζητούνται και «νέες ιδέες».

Η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον τζίρο υψηλότερα των 16 εκατ. και την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να ξεπερνά το 4 προς 1, με ζητούμενο την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v