Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηπιες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Πτωτικές διαθέσεις στην εγχώρια αγορά, στη σκιά και των πιέσεων στην Ευρώπη. Στον τραπεζικό κλάδο εντοπίζεται το ενδιαφέρον. Διαφοροποιούνται ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ. Kέρδη 19% για Mermeren. Μέτριες οι συναλλαγές.

ΧΑ: Ηπιες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ περίπου η ίδια εικόνα επικρατεί και στο Χ.Α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη κινητικότητα από πλευράς πωλητών σημειώνεται στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών, μέχρι στιγμής, να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Όμως σε καμία των περιπτώσεων οι πωλητές δεν έχουν εμφανίσει επιθετικές διαθέσεις και οι μέχρι τώρα απώλειες δείχνουν εύκολα αναστρέψιμες.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ΟΛΠ (+2,04%) και ΔΕΗ (+2,21%) σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ακολουθεί η Viohalco (+1,65%) και με κέρδη μικρότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Εκτός των τραπεζικών τίτλων, με αξιοσημείωτες πιέσεις υποχωρούν οι Grivalia (-2,86%), EEE (-1,66%), Fourlis (-1,34%) και Σαράντης (-2,79%), όμως οι περισσότεροι από τους παραπάνω τίτλους κινούνται με ελάχιστες συναλλαγές και η εικόνα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, μόνο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν σε όγκο τις 100.000 τεμ., από τις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συνεδρίαση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κινείται με «κενό ειδήσεων», δεν μπορούν να αποκλειστούν κάποιες «βιαστικές» κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως η ψυχολογία παραμένει υποστηρικτική και το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη δεν έχει ακόμα κριθεί.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου οι περισσότερες από τις «δυνάμεις» που δραστηριοποιούνται εκεί δεν έχουν κάνει ακόμα αισθητή την παρουσία τους, με διαθέσεις θετικής διάκρισης κινούνται οι Αλουμύλ (+4,99%), Παπουτσάνης (+4,02%), Έλαστρον (+3,81%) και Πλαίσιο (+1,42%).

Να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση των πρώτων 60 λεπτών συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο αισθητά μειωμένο να φθάνει στα 7,6 εκατ. και την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 30 προς 38, με πολλούς τίτλους να παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές, ένδειξη διόλου ενθαρρυντική για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v