Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χέρι-χέρι στην άνοδο μετοχές και ομόλογα

Η ταχεία αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων πυροδοτεί αγοραστικό ενδιαφέρον και για τις ελληνικές μετοχές. Σε ρόλο οδηγού ο τραπεζικός κλάδος. Ανοδος για το σύνολο του FT 25 πλην Attica Bank. Υψηλός ο τζίρος.

Χέρι-χέρι στην άνοδο μετοχές και ομόλογα

Με τραπεζικό «αέρα» οι αγοραστές οδηγούν το ΧΑ στις 760 μονάδες. Με τις τράπεζες να ακολουθούν -μετά από πολύ καιρό- την εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση όσων το τελευταίο διάστημα εστίαζαν στη δυσαρμονία/αναντιστοιχία αυτών των δύο αγορών.

Με τις τράπεζες να κάνουν τη διαφορά από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης συνεχιζόταν μέχρι νωρίτερα η προσπάθεια των long παικτών να πετύχουν τον στόχο των 770/780 μονάδων.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ενθαρρυντικά, συνεκτιμώντας πως αύριο είναι το τελευταίο triple witching για το 2017 και χρηματιστηριακοί παράγοντες αναμένουν αυξημένη μεταβλητότητα στη δημοπρασία (των 14:00) αλλά και μετά, προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Ηδη συναλλαγές και τζίρος έχουν ενισχυθεί κατακόρυφα, ο ρυθμός εντολών/συναλλαγών παραμένει σταθερός από την αρχή κιόλας της ημέρας, με το 29% της αξίας να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με ένα σημαντικό μέρος σε συγκεκριμένα blue chips ενώ και σήμερα -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- γίνονται και αρκετά πακέτα-προσυμφωνημένες πράξεις.

Εως τις παρυφές των 762 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό σε θέση οδηγού και τον ΔΤΡ με 3,22% να πιάνει τον κύριο στόχο των 810 μονάδων. Προς τις 1.990 μονάδες ο FTSE25 καθώς στην αντίδραση των τραπεζών έχουν ανταποκριθεί από την αρχή στην πλειονότητά τους τα blue chips.

Στα προ κρίσης επίπεδα τα ελληνικά ομόλογα, με τους traders να τιμολογούν -υπέρ των τραπεζών- την απόκλιση που είχε διαμορφωθεί σε σχέση με τις μετοχές. Ενδεικτικό το σχετικό άρθρο των Financial Times (του Miles Johnson) από νωρίς, αναφέροντας την Ελλάδα ως ξεκάθαρο παράδειγμα, όπου το Χρηματιστήριο έχει μείνει ξεκάθαρα πίσω σε σχέση με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που έχουν κάνει ράλι εν μέσω ενδείξεων ότι η χώρα βγαίνει επιτέλους από την οικονομική κρίση.

Πρόκειται για «ράλι στο τέλος του έτους» (όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Κυριακής), για μία προσπάθεια των διαχειριστών να κλείσουν τη χρονιά με όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές και στις τράπεζες, για κάτι άλλο ή και λίγο απ' όλα μαζί; Η ουσία είναι πως οι αγοραστές οδηγούν την αγορά και τις εισηγμένες σε καλύτερες αποτιμήσεις. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα χαρτοφυλάκιά τους, για τα bonus τους που «κλειδώνονται» αυτές τις ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες στη θέση του οδηγού -κάνοντας όντως τη διαφορά- για τον κλάδο αλλά και ευρύτερα για την αγορά. Αφορμής δοθείσης, την επιχείρηση... καλλωπισμού ακολουθούν και όσοι έχουν θέσεις σε μη τραπεζικές μετοχές, κυρίως στη μεγάλη αλλά και στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ενδεικτικό το ότι από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές ούτε μία δεν ήταν με αρνητικό πρόσημο, ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στο 2/1, με 64 μετοχές σε θετικό πρόσημο.

Από τα blue chips με μεγαλύτερη άνοδο: ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, FF Group, Grivalia, ΔΕΗ κ.α. ενώ από τις 64 με θετικό πρόσημο ξεχωρίζουν οι Κλουκίνας-Λάππας, MIG, Ελαστρον, Κορρές κ.α.

Στις 14:40 ο τζίρος ήταν ήδη στα 50 εκατ. ευρώ, με τα περίπου 8 να έχουν γίνει με πακέτα σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο και Jumbo.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v