Δείτε εδώ την ειδική έκδοση
Ιουν 26 2013

Τράπεζες: Ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος

Τράπεζες: Ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος

Τα επόμενα χρόνια, η δουλειά του τραπεζίτη δεν θα είναι και τόσο συναρπαστική, προβλέπει ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης στο βιβλίο του «Το άδοξο τέλος».

Περιγράφει πώς το σοκ από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 σηματοδότησε το τέλος του άκρατου φιλελευθερισμού και την επιστροφή σε ένα καθεστώς περισσότερου προστατευτισμού, με τις κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο επεμβατικό ρόλο.

H καινούργια εποχή για τις τράπεζες, τονίζει, θα είναι μια ολοκαίνουργια εκδοχή της δεκαετίας του 60. Τα περισσότερα από όσα απορρυθμίστηκαν από τη δεκαετία του 70 και μετά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα ξαναθεσμοθετηθούν με στόχο ένα πιο ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, περιγράφει τη διαδρομή τους από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, αναλύοντας τα λάθη και τις αβλεψίες τόσο σε επίπεδο διοικήσεων όσο και σε σχέση με το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολούθησαν.

Υπογραμμίζει δε, ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επουλώσουν τις πληγές τους και ότι μετά από την εκρηκτική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συρρίκνωση.

 

*Το βιβλίο του Γ. Παπαδογιάννη «Το άδοξο τέλος, Η μετέωρη πορεία, η συντριβή και η αναγέννηση των ελληνικών τραπεζών», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Την Πέμπτη, 27 Ιουνίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Θα τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, οι κ. Τ. Τέλλογλου, Ν. Φίλιππας, Κ. Μητσοτάκης και Γ. Σταθάκης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v