Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβεται πίσω από το μικρό θαύμα της Attica

Οταν πολλοί την είχαν ξεγραμμένη η τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει από ιδιώτες 200 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ομαδικής δουλειάς.

Τι κρύβεται πίσω από το μικρό θαύμα της Attica

Τα καλά πρέπει να λέγονται και να γράφονται. Η επιτυχία της Attica που κατάφερε να ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς την συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- και να καταστεί έτσι η πρώτη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα στο νέο χρηματοπιστωτικό τοπίο της χώρας- για τους περισσότερους μόνο "αναμενόμενη" δεν ήταν.

Λίγο το μικρό σχετικά μέγεθος, λίγο το γεγονός ότι επρόκειτο για "κρατική" τράπεζα, λίγο οι αυξήσεις των "συστημικών" τραπεζών που θα τραβούσαν πολλά λεφτά από μια μικρή αγορά, ελάχιστοι ήταν οι αισιόδοξοι.

Τουναντίον, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να την "ξεγράψουν" μήνες ακόμη πριν ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίων, ενώ άλλοι το έπραξαν και κατά τη διάρκεια της αύξησης, προεξοφλώντας... αρνητικό αποτέλεσμα.

Μεγάλο ρόλο στην επιτυχία, σίγουρα έπαιξε ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ που κάλυψε το 50% της αύξησης και του ΜΟΔ. Ακόμη, οι λοιποί μεγάλοι μέτοχοι, δηλαδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παρότι γνώριζαν πως δεν θα συμμετέχουν, ψήφισαν μια αύξηση με ευνοικότατους όρους για τους νέους επενδυτές.

Κάθε επιτυχία όμως κρύβει πίσω της μια ομάδα που προσπάθησε και δούλεψε σκληρά. Σκεφθείτε το, στην πράξη συγκέντρωσαν από ιδιώτες, πλην ΤΣΜΕΔΕ, περίπου 200 εκατομμύρια!

Γι αυτό και αξίζει να αποδοθούν εύσημα στους πρωταγωνιστές, μιας σκληρής προσπάθειας την οποία το Euro2day.gr παρακολούθησε στενά:

Ο πρόεδρος της τράπεζας Γ. Γαμβρίλης, ήταν απαιτητικός κι αποφασιστικός συντονίζοντας την όλη προσπάθεια. Ο γενικός διευθυντής Γ. Ιωαννίδης, έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην υποκίνηση του δικτύου και του προσωπικού. Ο γενικός διευθυντής Β. Δελής, υπήρξε στυλοβάτης και παρακολούθησε από κοντά κάθε λεπτομέρεια της ΑΜΚ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management Θ. Κρίντας προσέφερε την πλούσια εμπειρία του στις επενδύσεις και το investment Banking "οργώνοντας" το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ακούραστος ήταν και ο διευθυντής χρηματαγορών Θ. Τσάδαρης, προσφέροντας και την εμπειρία του σε αντίστοιχες ενέργειες. Η διευθύντρια επενδυτικής τραπεζικής Θ. Βλασοπούλου που συντόνισε τις χρηματιστηριακές εταιρίες. Η διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού Ξ. Τριανταφύλλου που ήταν το πρόσωπο της Τράπεζας σε συμβούλους και αρχές.

Και δεκάδες ακόμα στελέχη που με ενεργητικότητα και πίστη βοήθησαν στο εγχείρημα.

Όλοι αυτοί μαζί, πέτυχαν ένα μικρό "θαύμα". Κάτι που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτο.

Κι αυτό κατά την άποψη του Χαμαιλέοντα, δείχνει ένα πράγμα: Ότι η ομαδική δουλειά, με πίστη στον τελικό στόχο, φέρνει αποτέλεσμα. Έτσι θα πρέπει να εργαστούμε γενικότερα για να ξεπεράσει και η χώρα μας την κρίση.

Αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να το κάνουμε.....

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v