Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα capital plans, οι ΑΜΚ των τραπεζών και το... δώρο στο ΔΝΤ!

Ο χρόνος που θα δοθεί στις τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και πώς λειτούργησε σαν μοχλός πίεσης για τις ΑΜΚ.

Τα capital plans, οι ΑΜΚ των τραπεζών και το... δώρο στο ΔΝΤ!

Ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον, χαμόγελα στις Βρυξέλλες και ανακούφιση στην Αθήνα έφεραν οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως πληροφορείται η στήλη, το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα προβλέπει ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν χρόνο μόλις μέχρι το τέλος Ιουνίου για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Πέρασε, δηλαδή, η άποψη του ΔΝΤ, που ζητούσε εξαρχής να είναι μικρό το χρονικό περιθώριο και οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης να ολοκληρωθούν πριν εισέλθει στην τελική ευθεία ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού από την ΕΚΤ.

Ο ορισμός απαιτητικού χρονοδιαγράμματος λειτούργησε σαν μοχλός πίεσης ώστε οι ελληνικές τράπεζες να κινηθούν πολύ γρήγορα για να αντλήσουν από τις αγορές τα απαραίτητα κεφάλαια, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιδίωκαν και οι Βρυξέλλες.

Η Alpha και η Πειραιώς έχουν, ήδη, ολοκληρώσει αυξήσεις κεφαλαίου 1,2 και 1,75 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Eurobank και η ΕΤΕ παίρνουν τη σκυτάλη και επιδιώκουν να αντλήσουν κεφάλαια ως 5,4 δισ. μέχρι και τις 10 Μαΐου.

Εφόσον οι αυξήσεις κεφαλαίου της Eurobank και της Εθνικής στεφθούν με επιτυχία, η υλοποίηση των capital plans μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και αφορά το πόσα κεφάλαια θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οι δύο προαναφερόμενες τράπεζες για να εξοφλήσουν τις προνομιούχες μετοχές.

ΥΓ.: Το capital plan της Eurobank προβλέπει επιμέρους ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της τάξης των 80 - 120 εκατ. ευρώ ως τον Ιούνιο. Και όπως ακούμε, θα έχουν ολοκληρωθεί ως το α΄ 15νθήμερο του Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v