Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αναπτυξιακή τράπεζα και οι τιτλοποιήσεις «φάντασμα»

Πώς άλλη μία ιδέα του υπουργού Οικονομικών έχει εξετασθεί και έχει εγκαταλειφθεί ήδη από την εποχή της κυβέρνησης του Παπανδρέου Γ΄.

Η αναπτυξιακή τράπεζα και οι τιτλοποιήσεις «φάντασμα»

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης από το βήμα του Economist διατύπωσε την ιδέα η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, μαζί με τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών στις εταιρείες που θα ιδιωτικοποιηθούν να ενταχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα που θα τα χρησιμοποιήσει για τιτλοποιήσεις.

Στη θεωρία το σχήμα ακούγεται ευχάριστα.

Είχε, άλλωστε, ξανακουστεί στην αρχή της κρίσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου η οποία οραματιζόταν έσοδα μαμούθ από την περίφημη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Τότε το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε στη Roland Berger, η οποία είχε εισηγηθεί την πρόταση «Εύρηκα» για τη μείωση του χρέους, να εξετάσει τις προϋποθέσεις αξιοποίησης - τιτλοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν τα μάθαμε ποτέ. Αντίθετα, τώρα πια, μετά από έξι χρόνια κρίσης, ξέρουμε ότι περίπου το 45% των ακινήτων του Δημοσίου δεν έχουν τίτλους!

Θα χρειαστεί τουλάχιστον μερικά χρόνια ώστε το Δημόσιο να καταφέρει μέσω δικαστικής οδού να αποκτήσει τίτλους, εφόσον βέβαια δεν έχουν ήδη καταπατηθεί.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα περίφημα 20 χιλιάδες στρέμματα στην Ηλεία. Περιουσία του Δημοσίου επί της οποίας έχουν ανεγερθεί εδώ και χρόνια τουλάχιστον 5.000 κατοικίες ιδιωτών.

Αν πάμε στην περίπτωση των ακινήτων για τα οποία υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν έσοδα. Είναι δηλαδή οικόπεδα ή κτήρια χωρίς μακροχρόνιες συμβάσεις ενοικίασης.

Ως εκ τούτου η τιτλοποίησή τους είναι ανέφικτη. Αλλιώς θα είχε ήδη επιχειρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΥΓ.: Τα περισσότερα από τα ακίνητα που είχαν έσοδα αξιοποιήθηκαν μέσω sale and lease back με αγοραστές εγχώριες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας.

ΥΓ. ΙΙ: Ζήτησε ο κ. Βαρουφάκης την άποψη του ΤΑΙΠΕΔ πριν διατυπώσει την ιδέα περί αναπτυξιακής τράπεζας και τιτλοποιήσεων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v