Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πισσαρίδης: Απελευθερώστε τις απολύσεις

Τη στρατηγική για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας ανέπτυξε ο νομπελίστας Χ. Πισσαρίδης τονίζοντας ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές, χρόνος και υπομονή, αλλά υπάρχει ελπίδα. Τι είπε για απολύσεις, ΔΕΚΟ, συνδικάτα.

Πισσαρίδης: Απελευθερώστε τις απολύσεις
Ο κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Οικονομικών 2010 και καθηγητής οικονομικών του London School of Economics κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης πραγματοποίησε διάλεξη στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς διαλέξεων "Νόμπελ Οικονομικών" από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Τράπεζα Κύπρου.

Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε και η αναγόρευση του νομπελίστα καθηγητή κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος οικονομικής επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομιλία του είχε θέμα "Η Αγορά Εργασίας στη Σύγχρονη Οικονομία: Θεωρία και Διδάγματα για την Οικονομική Πολιτική".

Ο καθηγητής δεν δίστασε να μιλήσει για τον ρόλο που πρέπει να έχουν τα συνδικάτα και οι συντεχνίες στην ελληνική οικονομία, ενώ ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των αγορών προκειμένου να είναι επιτυχής, σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Βαρύνουσα είναι η άποψή του για τις ΔΕΚΟ και τον ρόλο τους στην οικονομία, για το τι πρέπει να γίνει με τις θέσεις εργασίας στο ελληνικό δημόσιο αλλά και για την ανάγκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του σημείωσε διεξοδικά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να βγει από την κρίση, αφού, όπως επισήμανε, ο φαύλος κύκλος της χαμηλής παραγωγικότητας και του υψηλού χρέους αντιμετωπίζεται μόνο με βαθιές ριζικές τομές στην οικονομία, ύστερα όμως από συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον είναι μονόδρομος. Παρότι αναγνώρισε το γεγονός πως η απελευθέρωση των αγορών δεν είναι εύκολη διαδικασία, εντούτοις σημείωσε μια σειρά "δικαιώματα" που πρέπει να καταργηθούν.

Για το πώς βλέπει το μοντέλο εργασίας flexicurity αλλά και τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία, παρακολουθήστε ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v