Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2011

Τουρκική... υπερθέρμανση

Θεμιτή η… αποθέωση του ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας από την πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ και η υπερθεμάτιση της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς των γειτόνων.

Εντάξει, καλοί και… άγιοι (για όσους νομίζουν έτσι) οι γείτονες, οι business μαζί τους, το… λιβανιστήρι στον νεοοθωμανισμό, αλλά με μέτρο, παλικάρια.

Σε κάθε εικόνα πάντα υπάρχουν πολλές εκφάνσεις(*).

Γι' αυτό ας ρίξουμε και μια… άλλη ματιά.

Ορισμένοι προσεκτικότεροι μελετητές εστιάζουν στην εκτίναξη των οικονομικών δεικτών, που παραπέμπει στην υπερθέρμανση της κατανάλωσης, της πιστωτικής πίστης και των εισαγωγών και στη μεγαλύτερη εξάρτηση από εξωτερικούς ενεργειακούς πόλους.

Σύμφωνα με την τουρκική κεντρική τράπεζα (CBRT), το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφτασε τα 6,12 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο (αύξηση 126,7%) και το εμπορικό έλλειμμα στα 7,4 δισ. δολ. (άνοδος 110,9%), σύμφωνα με τo Ινστιτούτο Στατιστικής (TurkStat).

Η ανεργία υπολογίζεται στο 11,8%, αν και το Ινστιτούτο Έρευνας Εργατικών Συνδικάτων (DiSK-AR ) το μετρά σε 17,3%, με 10,4 εκατομμύρια εργαζομένους χωρίς συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα και ασφάλιση - περίθαλψη, ενώ αυτοί που εργάζονται σε προσωρινές θέσεις φτάνουν το 1,4 εκατομμύριο άτομα.

Πρόσφατα (τον Φεβρουάριο), η Moody's αναγνώριζε τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας (8,9% το 2010 και 7,5% το 2011), ωστόσο εκτιμούσε πως η υποτίμηση της λίρας και η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια σημαίνουν άνοδο του δομικού πληθωρισμού και θα μπορούσαν να επηρεάσουν περαιτέρω τον επίσημο πληθωρισμό.

Την ίδια περίοδο, η RBC Capital Markets (μέλος του ομίλου Royal Bank of Canada) προειδοποιεί πως ξένοι επενδυτές κρατούν στα χέρια τους το 20% του τουρκικού χρέους μέσω της αγοράς ομολόγων, που λόγω του αδύναμου εθνικού νομίσματος παραμένει ευάλωτη σε τυχόν έξωθεν πιέσεις.

Προς επίρρωση αυτών των επιφυλάξεων, ο Αττίλα Γεσιλαδά (οικονομολόγος της Istanbul Analytics) υπενθύμισε τελευταία (στις 27/4 στη Herald Tribune) τις προηγούμενες εκρήξεις της τουρκικής οικονομίας (το 1994 και το 2001), σημειώνοντας πως "η ανάπτυξη χρηματοδοτείται σχεδόν καθολικά μέσω ξένων πιστώσεων και αυτό είναι ιδιαίτερα επίφοβο".

Για περισσότερα στοιχεία (όχι μόνο αποκλειστικά οικονομικού περιεχομένου για τη γείτονα και τις τελευταίες εξελίξεις) κυρίως στον infognomonpolitics.blogspot.com

(*)Και περιοριζόμαστε σε οικονομικά στοιχεία και μόνο. Δεν αναφερόμαστε λ.χ. σε θέματα… ανεξιθρησκείας, ανθρωπίνων (και εργατικών ) δικαιωμάτων, σεβασμού των πολλών μειονοτήτων (με πρώτη και κυριότερη την πολυπληθέστατη κουρδική), των "λευκών κελλιών" (με πάνω από δέκα χιλιάδες κρατουμένους ) κ.ά. και κ.ά., που επιμελώς καλύπτουν τα διάφορα κέντρα Τύπου… ΕΛΙΑΜΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v