Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2011

Μάθαν πως… στριμωχνόμαστε…

Με τον τίτλο «Κελεπούρι από τη γειτονική χώρα» στο πρωτοσέλιδό της κυκλοφόρησε χθες η τουρκική «Radikal»(*). Με κύριο θέμα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας αναφέρεται πως «η Ελλάδα που παλεύει με την κρίση αποφάσισε να πουλήσει τα πάντα. Έχει μπει πωλητήριο από τα λιμάνια μέχρι και στους αυτοκινητοδρόμους».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, αρκετές εταιρίες έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν κάποια από τα λιμάνια, που θα βγουν προς πώληση. Φιλοξενούνται μάλιστα οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Limak, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Εξετάζονται πολύ σοβαρά οι όροι πώλησης. Πιθανόν να αποφασιστεί να επενδυθούν τουρκικά κεφάλαια στα ελληνικά λιμάνια. Εντός δύο εβδομάδων θα ληφθούν αποφάσεις, είναι μία δύσκολη αγορά η Ελλάδα, αναζητείται και Έλληνας συνεταίρος…».

Θα πείτε, όχου, μωρέ Γελαντάλι, με τις εθνικοπ…ριές και τα κολλήματά σου. Σύμφωνοι, και ο καθένας έχει τη θέση του και την άποψή του για ορισμένα ζητήματα.

Όμως, η δική μου διαμορφώνεται όχι από το ότι θα έρθουν ξένα κεφάλαια ή επειδή είμαι κολλημένος με τους Έλληνες επιχειρηματίες ή τα εθνικά συμφέροντα.

Δεν μπορώ όμως να μη συνεκτιμήσω πως όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας εποχής όπου οι δυνάμεις του τουρκικού προξενείου και οι συνιστώσες του διαμελισμού δρουν μεθοδικά και ανεξέλεγκτα στη Θράκη παραβιάζοντας κατάφωρα Διεθνές Δίκαιο, ευρωπαϊκές συνθήκες και άλλα συναφή.

Την ίδια εποχή όπου κλιμακώνεται η έμπρακτη αμφισβήτηση του ενιαίου χώρου Δωδεκανήσου - Καστελόριζου(**), την ίδια ώρα όπου συγκεκριμένοι «λαγοί» του νεο-οθωμανικού υπουργείου Εξωτερικών εγείρουν ζήτημα ελληνικής κατοχής των νησιών Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου.

Που διαμαρτύρονται γιατί (τάχα) τιμούμε (σ.σ. στις 19/5) τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και της γενοκτονίας τους από τα τουρκικά στρατεύματα, γιατί…

γιατί… η ελληνική εξωτερική πολιτική(;) ασκείται(;) από παράγοντες του βεληνεκούς ενός Δρούτσα, εξωθεσμικά από τον Άλεξ Ράντος, τις ποικιλώνυμες ΜΚΟ, τα… διάφορα ΕΛΙΑΜΕΠ, με τον κατήφορο να μην έχει σταματημό.

Πάντα κατά την εκτίμησή μου, για να μην παρεξηγούμεθα, και όποιος έχει αντίθετη άποψη, σεβαστή και δικαίωμά του. Όχι πως με τους προηγούμενους ή τους παραπροηγούμενους η κατάσταση ήταν καλύτερη.

Αλλά όμως τώρα έρχονται και δένουν όλα μαζί. Πλέον τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, συμπτωματικό ή παράλογο.

(*) Εντάξει, η Radikal έχει λειτουργήσει πολλές φορές προβοκατόρικα, αλλά απηχεί σε μεγάλο βαθμό απόψεις των νεο-οθωμανών της ομάδας Νταβούτογλου.

(**) Τελευταίο κρούσμα, τυχαίο και συμπτωματικό, ο χαρακτηρισμός μικρής υφάλου λίγο πιο έξω από το Καστελόριζο ως τουρκικής. Εκ πρώτης όψεως ο χαρακτηρισμός δείχνει αθώος, καθώς αφορά σε ανακοίνωση του τουρκικού κέντρου καταδύσεων και -προσώρας- έχει ανέβει σε σχετικά δίκτυα και φόρα.

Αλήθεια, όμως, πιστεύετε ακόμη και εσείς οι αντίθετοι πως μία τέτοια ενέργεια είναι τόσο αθώα και πως δεν έχει μελετηθεί συνολικότερα;… Με το χέρι στην καρδιά, το πιστεύετε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v