Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2011

Άλλη μία περίεργη απόφαση του Γ. Παπακωνσταντίνου

Σε νέο… χτύπημα ετοιμάζεται να προχωρήσει ο ανεκδιήγητος Γ. Παπακωνσταντίνου, αυτήν τη φορά βάλλοντας κατά της εγχώριας παραγωγής τσιμέντου και ιστορικών ελληνικών εταιριών.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο υπουργός ΠΕΚΑ, προφανώς μετά την αποτελεσματική θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να καταθέσει υπουργική απόφαση που θα ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις παράνομες εισαγωγές τσιμέντου.

Σύμφωνα με τον ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων (ΦΕΚ 21/9/2011), οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την Α και τη Β, ανάλογα με το αν επιφέρουν "σημαντικές επιπτώσεις" ή "τοπικές μη σημαντικές επιπτώσεις" .

Η κατηγορία Α χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, στις "πολύ σημαντικές" και στις απλώς "σημαντικές" επιπτώσεις. Όσο πιο σημαντική η κατηγορία τόσο πιο αυστηρές η νομοθεσία και η διαδικασία αδειοδότησης.

Η κατανομή των επιχειρήσεων στις κατηγορίες γίνεται σύμφωνα με τον νόμο με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια (που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση που αναμένεται).

Στην εν λόγω κατηγορία ο Γ. Παπακωνσταντίνου θέτει ως όριο για να ενταχθούν στην κατηγορία Α2 κέντρα διανομής τσιμέντου παραγωγική δυναμικότητα μεγαλύτερη των 300 τόνων ημερησίως.

Επειδή κανένα κέντρο διανομής ΔΕΝ διαθέτει τέτοια δυναμικότητα -πολύ περισσότερο εν μέσω της κρίσης-, αυτομάτως όλα τα κέντρα διανομής υπάγονται στη "χαμηλή" κατηγορία αδειοδότησης.

Αυτή η μεθόδευση προκαλεί ήδη την έντονη αντίδραση των τσιμεντοβιομηχανιών, οι οποίες θεωρούν ότι μέσω της ρύθμισης ανοίγεται…κερκόπορτα σε όσους σχεδιάζουν να εισαγάγουν και να διανείμουν παράνομα τσιμέντο, αφού λόγω της χαλαρής αδειοδοτικής διαδικασίας πολλοί θα μπορούν να λειτουργήσουν κέντρα εισαγωγής - διανομής.

Τα περιστατικά κυρίως στην Κρήτη (με παράνομη εισαγωγή τσιμέντου χαμηλής ποιότητας από την Τουρκία) και δευτερευόντως στη Λάρισα θεωρούνται ενδεικτικά για το πώς αναμένεται να λειτουργήσει ο κλάδος εάν περάσει η ρύθμιση Παπακωνσταντίνου. 

Ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται γιατί επιμένει σε μία απόφαση που θίγει πρώτα την εθνική οικονομία και μετά εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους Έλληνες καταναλωτές και συν τοις άλλοις βλάπτει το ίδιο το περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v