Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2012

Γιατί τώρα η ομολογία Λουκά Παπαδήμου;

Ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε στη Wall Street Journal πως δεν υπάρχει καμία επιλογή από το να ακολουθήσουμε το επίπονο πρόγραμμα λιτότητας που συμφωνήθηκε με τους δανειστές μας ή να αντιμετωπίσουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Έξοδος από το ευρώ θα κατέστρεφε την οικονομία, θα έστελνε τον πληθωρισμό στα ύψη και θα δημιουργούσε τεράστιες κοινωνικές εντάσεις. Παράλληλα, θα προκαλούσε βαθιές επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Γι' αυτό, υποστηρίζει, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, για κάθε ενδεχόμενο.

Αυτά αναφέρονται σε σχετικό θέμα του euro2day. Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχεται (ή ομολογεί κατ' άλλους, το ίδιο είναι) ένα... κοινό μυστικό, κάτι αυτονόητο, ένα ενδεχόμενο εύλογο από κάθε άποψη. Οπότε δεν μας προξενούν εντύπωση όσα ανέφερε στη WSJ.

Όμως, τα ερωτήματα είναι αρκετά και απόλυτα λογικά όσον αφορά τη συγκυρία που επελέγη για να γίνουν αυτές οι δηλώσεις.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο μέσο (γιατί όχι σε αγγλικό ή σε γερμανικό ΜΜΕ;), με λίγο ως πολύ γνωστές τις σχέσεις και τις κάθε λογής... εμπλοκές. Ενημερωμένη πηγή συσχέτιζε τον χρόνο της συνέντευξης με την έκτακτη σύνοδο κορυφής και την εμφανή προσπάθεια των ΗΠΑ να πιέσουν το Βερολίνο να προχωρήσει σε χαλάρωση της ακολουθούμενης πολιτικής.

Άλλη το συνδύασε (και) με τις προεκλογικές εξελίξεις στη χώρα μας. Πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται τις τελευταίες ώρες. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ο Λ. Παπαδήμος γνώριζε πολύ καλά τη βαρύτητα που θα είχαν οι δηλώσεις του και τη σπουδαιότητα που θα αποδιδόταν στις... τρεις γωνιές του πλανήτη.

σ.σ.: Θεωρούμε διαφορετική την κίνηση του Λ. Παπαδήμου από αυτήν του Γ. Παπανδρέου (ο οποίος εκ των υστέρων παραδέχτηκε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει το πειραματόζωο...). Και οι δύο μπορεί να παραδέχθηκαν αυτά που λίγο ως πολύ υποψιαζόταν ο κόσμος, εδώ όμως ειδικά ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης (και υπ' αριθ. 2 της ECB) είχε 1.000% επίγνωση όσων θα ακολουθούσαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v