Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2013

Το... μετέωρο βήμα των τουρκικών τραπεζών

Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες και περισσότερα φημολογούνται σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία. Αίφνης μέσα σε 5-6 μέρες μετρήσαμε περισσότερες από 15 αναλύσεις, εκθέσεις και προσεγγίσεις ξένων οίκων για την πραγματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Περισσότερες από όσες έχουμε δει τα τελευταία δέκα χρόνια. Στο σύνολό τους από ουδέτερες κι επιφυλακτικές, μέχρι ακραία αρνητικές, όταν πρόσφατα (17/5) η Moody's αναβάθμιζε την οικονομία της γείτονος.

Από την ενδιαφέρουσα εκπομπή της ΕΤ3 «Ανιχνεύσεις» (με τον Παντελή Σαββίδη) εχθές το βράδυ(*) ακούσαμε μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων αυτό που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας:

«Ιδιαίτερα ευάλωτο είναι το τραπεζικό σύστημα, καθώς ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις ξεπέρασε φέτος το 100%, ενώ το εξωτερικό χρέος των τουρκικών τραπεζών είχε φθάσει στα τέλη του 2012 το 14,3% του ΑΕΠ (έναντι 8% τις παραμονές της κατάρρευσης της Lehmann Brothers), ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με την Capital Economics. Τα δύο τρίτα αυτού του χρέους θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν εντός 12μήνου. Καθώς ο βραχυπρόθεσμος εξωτερικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 70% το πρώτο τρίμηνο του 2013, γίνεται κατανοητό ότι κάθε απότομος περιορισμός των εισροών κεφαλαίων θα συνιστούσε σοκ.

Σημειώνεται ότι η πιστωτική επέκταση δεκαπλασιάστηκε από το 2006 και μόνο πέρσι αυξήθηκε κατά 40% (όταν το ονομαστικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 5%, έναντι πληθωρισμού 7%, υποδηλώνοντας ότι οι Τούρκοι καταναλωτές έχουν ήδη μπει στη φάση του δανεισμού μόνο για αποπληρωμή παλαιότερων χρεών».

(*) Στη χθεσινή εκπομπή συμμετείχαν:
Δημήτρης Κιτσίκης - καθηγητής γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας,
Σάββας Καλεντερίδης - εκδότης, αναλυτής γεωπολιτικής,
Σταύρος Λυγερός - δημοσιογράφος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v