Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 30 2014

Οι τράπεζες κρίνουν το... παιχνίδι

Αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τράπεζες, παρά την επιτυχή ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου κεφαλαιακής ενίσχυσης των 4 συστημικών ομίλων. Μικρή σε διάρκεια η ανοδική αντίδραση των μετοχών του κλαδικού δείκτη και τα ερωτήματα επανέρχονται (ουσιαστικά τέθηκαν από το ΔΝΤ) και ακυρώνουν την όποια προσπάθεια για δοκιμή υπέρβασης των 205 μονάδων.

Όπως σημειώνει ο φίλος Βασίλης Μαρκάκης (vasilismarkakis.blogspot.gr), πολλές αναλύσεις αναφορικά με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, εν όψει των stress tests από την ΕΚΤ, είχαν ως αποτέλεσμα την πτωτική διάσπαση της σημαντικής στήριξης των 178 μον. Είναι πολύ πιθανό ο δείκτης να τις ξαναδοκιμάσει (ως σημαντική αντίσταση πλέον), όμως έως ότου διευκρινιστούν από επίσημα χείλη οι κεφαλαιακές τους ανάγκες το φθινόπωρο θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρείται σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών, χωρίς να αποκλείονται περιστασιακές... φωτοβολίδες.

Στο διάγραμμα βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα για τον κλάδο, με τον Βασίλη να σημειώνει πως η από διετίας εκτίμηση ότι πριν από τον επόμενο ανοδικό κύκλο θα μεσολαβήσει ένας μακροχρόνιος πολυετής πυθμένας ανάλογος με εκείνον της δεκαετίας του '90 καθημερινά επιβεβαιώνεται, όπως επίσης επιβεβαιώνεται κι η εκτίμησή ότι η προσδοκία κάποιων ότι ο δείκτης κάποτε θα ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του από τα ιστορικά υψηλά του είναι παντελώς αβάσιμη.

Στερείται κάθε λογική. Κεφαλαιοποιήσεις μεγαλύτερες των 20-25 δισ. είναι εντελώς απίθανο να αποκτήσουν οι ελληνικές τράπεζες ακόμα και αν επιτευχθούν σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 3-4% Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα περιθώρια ανόδου του δείκτη για την επόμενη δεκαετία περιορίζονται αυστηρά στις 350-400 μον.

Ακόμα περισσότερο διαφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καταγραφεί τα ιστορικά χαμηλά του Γεν. Δείκτη (και ως εκ τούτου και του τραπεζικού) και αναμένουν νέα χαμηλότερα των 85 μον. επίπεδα!!! Πλανώνται πλάνην οικτράν.

Στο δεύτερο διάγραμμα του Δ.ΤΡ. φαίνεται καθαρά η σημασία των τιμών από τις 165 μον. μέχρι τις 160 που είναι και το κρίσιμο τεχνικό σημείο.

Θέτω προς συζήτηση την εκτίμησή του πως σχετικά με το ημερήσιο γράφημα, η υποχώρηση και η παραμονή του δείκτη χαμηλότερα των ΜΚΟ 200 ημ. είναι αναμφίβολα αρνητικότατη εξέλιξη.

Συγκλίνουν στις 182 μον., γεγονός που το κάνουν απροσπέλαστο.

Για παν ενδεχόμενο, φυλάξτε ρευστότητα για τις 154 μον. και μειώστε την έκθεσή σας σε ενδεχόμενη προσέγγιση των προαναφερθεισών αντιστάσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v