Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2017

Cenergy: Το... play του ομίλου Viohalco

Στο 1,06-1,15 με κλείσιμο στο 1,12 ευρώ για τη μετοχή. Με απόδοση 24,58% από την αρχή του έτους, η εισηγμένη αποτιμάται στα 92,6 εκατ. ευρώ, με την Καθαρή Θέση στα 117,4 εκατ. ευρώ.

Το σχήμα, όπως προέκυψε μετά από απορρόφηση με συγχώνευση των Σωληνουργείων Κορίνθου - Ελληνικών Καλωδίων, εδρεύει στις Βρυξέλλες και αποτελεί ακόμη ένα βήμα του ομίλου στη διαδικασία αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια με απορροφήσεις θυγατρικών, έξοδο εταιριών από το Χ.Α., μεταφορά έδρας, πυροδοτώντας συχνά-πυκνά αντιδράσεις και ενστάσεις κυρίως από την πλευρά των μικρομετόχων/επενδυτών.

Τελευταίο... κρούσμα η διαδικασία που ακολουθήθηκε με την απορρόφηση των Καλωδίων και των Σωληνουργείων (με τη δεύτερη υγιή επιχείρηση να αφομοιώνει την πρώτη ζημιογόνο), υπό την ομπρέλα της νέας εταιρίας Cenergy. Διαδικασία που πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων για το εύλογο του τιμήματος, που επέφερε η απαξίωση σε χρόνο dt των Σωληνουργείων.

Πλέον στην αγορά δεν αποκλείονται σενάρια ο όμιλος να προχωρήσει -σε εύλογο για εκείνον χρόνο- σε άλλη μία κίνηση που θα μπορούσε να αφορά στην έτερη θυγατρική Χαλκόρ. Ο καιρός θα δείξει, καθώς ο όμιλος μετά το χρηματιστηριακό big bang του 1998-2000 βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης/αναδιάταξης δυνάμεων.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της Cenergy το ότι λειτουργεί ως σχήμα συμμετοχών (δηλαδή έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει κι άλλη εταιρία), ενώ χρηματιστηριακά το περιορισμένο free float και η ελεγχόμενη συγκέντρωση του διαθέσιμου καθιστά ευχερή την κίνηση της εισηγμένης κατά το δοκούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v