Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 22 2017

Παυλίδης-ΜΕΡΚΟ: Τα χρηματιστηριακά «ντεσού» μιας συνέντευξης

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο νέος βασικός μέτοχος της Mermeren Kombinat -η Παυλίδης Μάρμαρα- αναφέρθηκαν αρκετά πράγματα που ενδιαφέρουν τους χρηματιστηριακούς επενδυτές, όπως:

Πρώτον, δεν υπάρχει πρόθεση από την Παυλίδης για δημόσια πρόταση ούτε στα Σκόπια (μετοχές), ούτε στην Ελλάδα (GDRs).

Δεύτερον, δεν εξετάζεται το σενάριο της συγχώνευσης μεταξύ της Παυλίδης και της Mermeren Kombinat (δηλαδή μεταξύ της μητρικής εταιρείας και της θυγατρικής της). Επίσης, η Παυλίδης δεν ενδιαφέρεται να μπει άμεσα ή έμμεσα, ούτε στο ελληνικό, ούτε σε κάποιο άλλο χρηματιστήριο.

Τρίτον, θα υπάρξει μια σειρά συνεργειών από την εξαγορά που θα ωφελήσουν και τις δύο εταιρείες.

Τέταρτον, η Mermeren Kombinat θεωρείται από την Παυλίδης μια καλοδουλεμένη εταιρεία με ικανό management και δεν αναμένεται να γίνουν μεγάλες και απότομες αλλαγές.

Πέμπτον, η Παυλίδης είναι πολύ ικανοποιημένη από το τίμημα που διέθεσε για την εξαγορά της Mermeren Kombinat, καθώς πέρα από το P/EBITDA συνεξέτασε και άλλους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με κλαδικά ζητήματα. Επίσης, θεωρεί πως ένας λόγος του ελκυστικού τιμήματος ήταν και ο «κίνδυνος της χώρας» τον οποίον συνεκτίμησαν οι πωλητές.

Έκτον, η διοίκηση της Παυλίδης δεν δεσμεύθηκε για τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει στο μέλλον η Mermeren Kombinat, ωστόσο στη χρηματιστηριακή αγορά δεν βλέπουν λόγους για μια ριζική διαφοροποίησή της στο μέλλον.

ΥΓ: Κατά την τελευταία πενταετία, η μετοχή της Mermeren Kombinat (ΜΕΡΚΟ) έχει εκτιναχθεί από τα 4,8 στα 13,85 ευρώ, ενώ η πραγματική απόδοση των επενδυτών είναι ακόμη πιο μεγάλη λόγω των υψηλών μερισμάτων που έχουν διανεμηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v