Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 9 2017

Σημείο των καιρών ή...

Ενδιαφέρουσες ανατροπές στην κατάταξη των εισηγμένων -βάσει της χρηματιστηριακής αξίας- επιφέρει η τελευταία σημαντική υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου.

Ετσι, μετά και το χθεσινό «κλείσιμο» σημειώνονται μεταβολές, καθώς Εθνική και Alpha Bank υποχωρούν στα 2,378 και 2,330 δισ. ευρώ αντίστοιχα (στις θέσεις 5η και 6η), με τη Motor Oil να προσπερνάει καθώς αποτιμάται στα 2,381 δισ. ευρώ. 

Σημεία των καιρών, θα πουν κάποιοι, αποτέλεσμα και συνέπεια των όσων διαδραματίζονται εδώ και καιρό στο πολύπαθο τραπεζικό σύστημα και στην επεκτατική πολιτική που ακολουθούν συγκεκριμένοι όμιλοι-ηγήτορες της ελληνικής οικονομίας (της πραγματικής οικονομίας), θα υποστηρίξουν κάποιοι άλλοι. 

Η περίπτωση της Motor Oil είναι ενδεικτική των μεταβολών, που συντελούνται καιρό τώρα στα «ενδότερα» του εγχώριου επιχειρηματικού/οικονομικού συστήματος και ενθαρρυντική καθώς δεν περιορίζεται στον συγκεκριμένο όμιλο.

Ειδικότερα για τη ΜΟΗ, οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θεωρούνται σημαντικές, καθώς την προσεχή Δευτέρα είναι η... ετυμηγορία του MSCI για τα αποτελέσματα της 6μηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών, λίγες μέρες αργότερα ο αναπληρωτής CEO Πέτρος Τζαννετάκης θα παρουσιάσει τον όμιλο σε ημερίδα της Goldman Sachs (στο Λονδίνο), ενώ την αγγλική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί και πάλι στις 8 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Greek Day, πάλι της Goldman Sachs. 

Να σημειωθεί πως η συμμετοχή των ξένων funds στο free float είναι σταθερά αυξανόμενη, σε μία περίοδο που το 80% της παραγωγής εξάγεται και το Bloomberg πρόσφατα συμπεριλαμβάνει τη ΜΟΗ στις 50 προτιμητέες επιλογές για το 2018, από έναν μακρύ κατάλογο 6.000 επιχειρήσεων διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v