Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2017

Στρώνεται το έδαφος για 7ετές ομόλογο με επιτόκιο... 3άρι

Σε ανοδική τροχιά και σήμερα, νωρίτερα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων (σε χαμηλότερα επίπεδα οι αποδόσεις), με ενδεικτικό το ότι κάποια στιγμή για το 2ετές η απόδοση να διαμορφωθεί χαμηλότερα και του 2%, γεγονός που είχε να συμβεί τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας. Αντίστοιχα του 10ετούς υποχώρησε μέχρι οριακά στο 4%, περίπου στο ίδιο διάστημα. 

Απ' ό,τι φαίνεται, οι «αγορές» αποτιμούν προεξοφλητικά τις εξελίξεις, κάτι που διευκολύνει τον σχεδιασμό της Αθήνας (και του ΟΔΔΗΧ) για την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο ακόμη και χαμηλότερα του 4%, προς το 3,95% (με βάση τη χθεσινή εικόνα). 

Δεδομένου ότι η Ιταλία πηγαίνει για εκλογές στις 4 Μαρτίου (και στη Γερμανία μόλις σήμερα δίνεται το οk στο SPD για συζητήσεις με το CDU/CSU με σκοπό τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού»), θα ήταν λογικό Αθήνα και «αγορές» να επιδιώξουν να βγάλουν την πρώτη έκδοση το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, για να είναι εφικτή μία δεύτερη έκδοση, η οποία δεν θα συμπέσει με την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου στην Ιταλία.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, θυμίζοντας δύο ημερομηνίες: 22 Ιανουαρίου - Eurogroup και 25 του ιδίου μηνός, ECB για ζητήματα νομισματικής πολιτικής. 

Στα καθ' ημάς τώρα, τι θα μπορούσε να σημαίνει μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα; Καλύτερη τιμολόγηση στα ομόλογα, άμεσα οφέλη στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, μείωση ρίσκου χώρας, αναβάθμιση από ξένους οίκους, ελάφρυνση κόστους χρήματος (κάτι που ευνοούσε κατ' αρχάς δανεισμένες/χρεωμένες επιχειρήσεις) κ.λπ. 

Συνεπώς το διακύβευμα είναι ουσιαστικό... για να δούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v