Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2018

Τι ετοιμάζει η Αθήνα...

Σημειώναμε, μεταξύ άλλων, στο σχόλιό μας «Οι καλοκαιρινές προσδοκίες για τους επενδυτές» (Κυριακή 1 Ιουλίου), την εκτίμηση πως «... θεωρώντας πολύ δύσκολο, αδύνατο, να βγει σε αυτή τη συγκυρία κάποια νέα έκδοση ομολόγου, θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ σε συνεννόηση με τον ESM και το IMF εκπονεί σχέδιο αποπληρωμής/εξόφλησης σημαντικού μέρους του δανεισμού προς το Ταμείο, με κεφάλαια του Μηχανισμού. Εκτίμηση που εάν όντως επιβεβαιωθεί, θα μιλάμε για σημαντικό όφελος, που θα προέκυπτε από τη μέχρι και 300 μ.β. διαφορά μεταξύ επιτοκίου ΔΝΤ και επιτοκίου ESM».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο σχεδιασμός προχωρά ταχύτατα, προκειμένου στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης (12 Ιουλίου) και από τη στιγμή που θα εγκριθεί η δόση των 15 δισ., ένα μέρος -3,3 δισ.- να δοθεί άμεσα για να αποπληρωθεί εν μέρει ο δανεισμός από το ΔΝΤ (συνολικά 10,4 δισ.).

Το όφελος σημαντικό, εάν συνεκτιμηθεί ότι η διαφορά μεταξύ βάρους/κόστους δανεισμού μεταξύ ΕΜΣ και ΔΝΤ διαμορφώνεται (μεσοσταθμικά) στις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Στη σχετική σημείωση που θα βγει, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων και προς την ΕΚΤ, αν και δανειστές - Αθήνα φαίνεται να έχουν καταλήξει πως προτεραιότητα έχει το ακριβό Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v