Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 17 2018

Tη Δευτέρα κατατίθεται από την ΕΚ η μηνυτήρια αναφορά για τη Folli Follie

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να κατατεθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ο ογκώδης τόμος της μηνυτήριας αναφοράς για την υπόθεση Folli Follie που περιλαμβάνει 16 αποφάσεις για άτομα της διοίκησης και την εταιρεία.

Πρόκειται για ένα σύνθετο, πολύπλοκο έργο 1.000 και πλέον σελίδων που προυπόθετε την ενδελεχή διοικητική, νομική και οικονομική τεκμηρίωση ούτως ώστε να καταστεί ισχυρή η απόφαση που θα διαβιβασθεί στην Εισαγγελία  για να την αξιοποιήσει κατάλληλα.

Επί της ουσίας το έργο του Γιάννη Δραγάτση θα βασισθεί στην αρτιότητα τεκμηρίωσης της δουλειάς που έχει γίνει από τις υπηρεσίες της Κολοκοτρώνη, συνεκτιμώντας πως το κύριο μέρος της όλης έρευνας/συγκεκριμενοποίησης των 16 ξεχωριστών αποφάσεων/καθαρογραψήματος έγινε μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων (από τις 2 Αυγούστου μέχρι χθες Πέμπτη).

Σημειωτέον, πως η Κεφαλαιαγορά έχει ήδη προχωρήσει σε 2 νομικού χαρακτήρα ενέργειες, αρχικά με τη μηνυτήρια αναφορά για μη παροχή στοιχείων, στη συνέχεια με τον ορισμό ανεξάρτητου ορκωτού (από το Πρωτοδικείο) παρά την αρχική επιλογή της ΕΥ και αυτό για να μην περιορισθεί ο έλεγχος σε στοχευμένες δράσεις.

Και τώρα με την μηνυτήρια αναφορά με την κατηγορία της χειραγώγησης που παίρνει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα. 

Σε αντίθεση με άλλους (συναρμόδιους ) φορείς η Ε.Κ. είναι η μόνη υπηρεσία- που παρά την κριτική που της έχει ασκηθεί- έχει προχωρήσει σε σειρά συγκεκριμένων ενεργειών και έχει παράξει τα όποιο μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

Το κυριότερο στην τεκμηρίωση του ογκώδους φακέλλου στον οποίο θα στηριχθεί ο Γιάννης Δραγάτσης για τα περαιτέρω, είναι χωρίς αμφιβολία οι διοικητικές κυρώσεις για την χειραγώγηση της αγοράς με το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει για μία υπόθεση επιβληθεί και που υποδεικνύει προς όλες τις κατευθύνσεις τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Μέχρι στιγμής παραπλανητικός έχει θεωρηθεί/βεβαιωθεί- και για αυτό έχει ανακληθεί- ο ισολογισμός της προηγούμενης χρήσεως, αφήνοντας μάλιστα μία... μαύρη τρύπα 242,5 εκατ στα διαθέσιμα, που αναζητούνται. 

Ωστόσο ανατρέχοντας κάποιος σε παλαιότερες χρήσεις, φτάνοντας στο 2013- χρονιά που η διοίκηση πούλησε τη συμμετοχή της στα ΚΑΕ- θα δει πως οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου μειώθηκαν στα 388 από 990 εκατ. το 2012. Ο τραπεζικός δανεισμός στα 222 από 741 εκατ. , ενώ το ταμείο έγινε κατά 125 εκατ. πλουσιότερο, φτάνοντας τα 251 εκατ. ευρώ

Την ίδια χρήση, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 254 από 355 εκατ. Ομως στα αναλυτικά στοιχεία χρήσης εμφανίζεται μία αρνητική θέση/ζημιά στα αποθέματα ύψους 250,753 εκατ. 

Μάλιστα με αφορμή την χρήση 2013 είχαν εκφραστεί οι πρώτες ενστάσεις/παράπονα από αναλυτές ξένων οίκων πως είναι δυνατόν ένας πολυεθνικός όμιλος που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, με πωλήσεις 1,4 δισ., EBITDA στα 291 εκατ., κέρδη (ομίλου) στα 222 εκατ. να μην διανέμει μέρισμα στους μετόχους της. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ο όμιλος (η μητρική) δεν εισέπραττε τα κέρδη του, μόχλευε τα ίδια κεφάλαια και ξανά το ίδιο.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε την εταιρεία να εκδώσει πρόσφατα δύο ομολογιακά δάνεια σε Λουξεμβούργο και Λονδίνο υπό τον έλεγχο των εκεί εποπτικών αρχών.

Είναι απορίας άξιον ότι οι ξένες εποπτικές αρχές αλλά και οι επενδυτικοί οίκοι που τοποθετήθηκαν στην Folli Follie δεν ενοχλήθηκαν από την επιλογή της άγνωστης ελεγκτικής εταιρείας η οποία εξέδωσε πιστοποιητικό για τις λογιστικές καταστάσεις χωρίς επιφυλάξεις και παρατηρήσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v