Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 27 2018

Ο Δημ. Λιάκος λέει τα αυτονόητα

Εξαιρετικά φειδωλός στους τόνους του όσον αφορά στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος (σηματοδοτεί το τέλος μίας εξαιρετικά δύσκολης και μακράς περιόδου και την είσοδο σε μία νέα εποχή) και την έξοδο στις αγορές (η χώρα ανακτά μετά από χρόνια σημαντικούς και ικανούς βαθμούς ελευθερίας για την άσκηση επί μέρους πολιτικών) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος (σε άρθρο του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ).

Ανθρωπος της αγοράς ο Δημήτρης Λιάκος δεν θα μπορούσε ούτε την πανηγυρική χροιά, που ορισμένοι κομματικοί θα ήθελαν να προσδώσουν ή έδωσαν στις τελευταίες πολύ σημαντικές εξελίξεις ούτε να υπερβεί τα αυτονόητα. Καθώς γνωρίζει και την δυσχερή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, και τον ανασταλτικό ρόλο της υπέρ φορολόγησης για το επιχειρείν, την πραγματική οικονομία (θυμίζω, ο υφυπουργός ήταν ο πρώτος που μήνες πριν είχε αναφερθεί στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, για σταδιακή άμβλυνση αυτής της φορομέγγενης που σε συνδυασμό με την σταθερά αρνητική πιστωτική επέκταση, τα capital controls κλ.π κρατούν σε χαμηλά, πολύ χαμηλά επίπεδα τον ρυθμό ανάπτυξης και συντηρούν ως... αφιλόξενο επενδυτικά προορισμό την χώρα μας.

Ο Δημήτρης Λιάκος μιλάει με την γλώσσα της αγοράς (προφανώς και ως άνθρωπος της κυβέρνησης) αλλά θεωρείται πως εκφράζει την φωνή της οικονομικής λογικής, όπως πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος επίσης κράτησε πολύ χαμηλούς, λογικούς τόνους. Και βεβαίως ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος προτίμησε αυτό το διάστημα να μείνει... εκτός Αθηνών.

Το πρώτο crash test για τις σχέσεις Βρυξελλών- Αθηνών θα δοθεί στην ΔΕΘ, όταν από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις όποιες εξαγγελίες του. Με το 10ετές σταθερά πάνω από το 4%, με την Ιταλία σε "βρασμό" και την Τουρκία σε πρόσκαιρη... ανάπαυλα οι "αγορές" θα ακούσουν με πολύ προσοχή τα όσα θα πει ο Αλέξης Τσίπρας. Και θα... τιμολογήσουν ανάλογα. 

Για να δούμε, ελπίζοντας πως οι φωνές της λογικής (και όχι της προεκλογικής ρητορικής ) θα είναι αυτές, που θα εισακουσθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v