Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2021

Ο διορατικός Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ανακοινώθηκαν, νωρίτερα -πριν την έναρξη της συνεδρίασης-, τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Mytilineos
για το 9μηνο 2021.

Θα περιοριστώ στο φλέγον των ημερών -διεθνών διαστάσεων- που αφορά στην συνύπαρξη αντίξοων συνθηκών, που θέτουν σε μεγάλη δοκιμασία το σύνολο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικότερα, στη ραγδαία επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους, παράμετρο που -κατά πώς επιβεβαιώνεται, από τα αποτελέσματα- η διοίκηση της εισηγμένης είχε έγκαιρα αναγνωρίσει και προνοήσει ανάλογα για τα δέοντα, έτσι ώστε να προβλέπει ιστορικά υψηλά κερδοφορίας για το 2021.

Προς επίρρωση της δυνατότητας του προβλέπειν (συνεπώς και του προλαμβάνειν), θα ανατρέξω αρκετά χρόνια πίσω, τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο επικεφαλής της Mytilineos αναφερόταν/προειδοποιούσε για τα «κόκκινα» δάνεια και τους...νυχτωμένους επιχειρηματίες.

Μεταφέρω (θυμίζοντας) από τον ΧΑΜαιλέοντα (της 5ης Σεπτεμβρίου 2014) το χαρακτηριστικό: «... Όλα αυτά τα χρόνια που ο Όμιλος μειώνει συνεχώς τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες, ήρθαν πολλοί συνεργάτες και σύμβουλοι -όλοι αξιόλογοι- και μου έλεγαν πως πρωταρχικός στόχος μιας εταιρείας δεν είναι να μειώνει τα δάνειά της, αλλά να δημιουργεί, χρησιμοποιώντας και δανεισμό, προς όφελος των μετόχων της...».

Και «... γιατί είχα επιμείνει; Είχα καταλάβει τι θα γινόταν με τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια. Όσοι επιχειρηματίες νόμιζαν πως θα είχαν τα λεφτά των τραπεζών μέσα στις εταιρείες τους και τα δικά τους λεφτά στο εξωτερικό και πως μέσα από κάποιο απλό διακανονισμό όλα θα μπορούσαν να λυθούν, ήταν -και είναι- βαθιά νυχτωμένοι...».

Το ότι η εισηγμένη αποτελεί -πλέον- ίσως τον μεγαλύτερο παραγωγό θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών σε εύλογο -επενδυτικό- ορίζοντα εξηγεί αρκετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v