Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2023

DAX: Προσοχή στις ενδείξεις

Την πρώτη ύφεση (τεχνική-δύο συνεχόμενα 3μηνα συρρίκνωσης) από την επέλαση της πανδημίας καταγράφει η γερμανική οικονομία, διαψεύδοντας όσους προσέβλεπαν στο ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα κατάφερνε να αντισταθμίσει το βάρος από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Εξέλιξη που έχει -ήδη- και πολιτική συνέπεια, με τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο και τον Φιλελεύθερο υπ.Οικονομικών να προωθούν περικοπές, ενώ ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, οι Πράσινοι, αντιδρά.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία είναι στο 7,2%, με συνέπεια 3,1 εκατ. νοικοκυριά να δώσουν το 40% των εισοδημάτων τους σε ενοίκιο, την ώρα που η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος φθάνει το 21,1% σε σχέση με πέρυσι τον Απρίλιο. Σημειώνεται πως για να θεωρηθεί κάποιος ότι βρίσκεται στα όρια της φτώχειας (στη Γερμανία) θα πρέπει ο μισθός του να μην ξεπερνά το 60% του μέσου εισοδήματος του πληθυσμού, που μετά τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές είναι 1.250 ευρώ.

Η δε βιομηχανία της χώρας αντιπροσωπεύει το 30% της οικονομικής παραγωγής της Ευρωζώνης.

Διαγραμματικά οι εξελίξεις αποτυπώνονται, με τον DAX να δίνει έξοδο. Από τις 15.664 (με απώλειες 1,54% εχθές 31 Μαΐου) ξεκινά ο Ιούνιος. Τεχνικά για τον Ηλία Ζαχαράκη οι 15.750 μονάδες ήταν ημερήσιο stop για «κλείσιμο» long θέσεων (σε ημερήσιο). Η απώλειά του ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 15.500 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v