Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 18 2023

Ο καθόλου... φιλικός Αύγουστος

Στο "κόκκινο" κινείται εως τώρα η αγορά τον Αύγουστο με το ΧΑ να κινείται για το 4Χ4 εβδομάδων με αρνητικό πρόσημο.

Ο FTSE 25 διορθώνει 2,68% και ο ΔΤΡ κατά 4,95% σε διάστημα μηνός, απώλειες που "μεταφέρονται" και στην αγορά των ΟΣΕΚΑ.

Σε αυτόν τον καθόλου φιλικό Αύγουστο, αναφέρεται ο Κώστας Σιαμπράκος σημειώνοντας πως, "... ο κλάδος... ευθυμήσε μόλις μόνον για μία ημέρα, που το ενεργητικό ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 14 δισ. ευρώ μετά από 15 χρόνια και κατόπιν να υποχωρήσει αφομοιώνοντας την αρνητική ψυχολογία των αγορών.

Οι επενδυτές δείχνουν να έχουν θορυβηθεί από πλειάδα γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως από το διπλό χτύπημα των επενδυτικών οίκων Fitch και Moody’s για υποβάθμιση της Αμερικανικής πιστοληπτικής διαβάθμισης και των μικρομεσαίων – και όχι μόνον - τραπεζών κατ' αντιστοιχία, τη συνεχή ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων, την εμμονή του πληθωρισμού των τροφίμων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τις επερχόμενες ανατιμήσεις τροφίμων (βλέπε προβλήματα στο ρύζι, στα σιτηρά, κλπ.), την ακόμη μία αύξηση επιτοκίων στην Αμερική και τις συζητήσεις για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ, τα προβλήματα της Κίνας και ούτω καθεξής..." για να συμπληρώσει ο έμπειρος "αμοιβαιάς" για την κινητικότητα του δείκτη S&P 500 VIX, από τις 13,93 μονάδες στις 16,88 (άνοδος του δείκτη “φόβου” κατά 21%) που αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όσα προ-αναφέραμε.

Ομοίως καταγράφεται η εκτίναξη της απόδοσης του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου και η πτώση του παγκόσμιου μετοχικού δείκτη MSCI World και του Ευρωπαϊκού STOXX 600 με απώλειες κοντά στο 4% και στο 3,5% αντιστοίχως (ο θόρυβος των τραπεζικών υποβαθμίσεων εύλογα υποτίμησε αυτούς του τίτλους, π.χ. το ETF Lyxor UCITS Stoxx Europe Banks “δεινοπάθησε” με πτώση περί του 4%).

Προοίμιο αυτά (αλλά όχι μόνον) κατά την ταπεινή εκτίμηση μου ενός φθινοπώρου-χειμώνα που θα χρειαστεί γερά νεύρα, στομάχι και μέθοδο από τους επενδυτές.

Με το "εκλογικό 2024" στις ΗΠΑ- και Ευρωεκλογών στην Ευρώπη να προοιωνίζεται...συνταρακτικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v