Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 29 2023

Motor Oil: Εστιάζοντας σε λεπτομέρειες

Ανακοινώνει οικονομικά μεγέθη 6μήνου ο όμιλος, με την αγορά να προεξοφλεί όχι τόσο την επανάληψη των ιστορικών επιδόσεων του 2022 όσο την περαιτέρω βελτίωση ποιοτικών δεικτών-χαρακτηριστικών όπως αυτά καταγράφηκαν στα μεγέθη πρώτου 3μήνου.

Προφανώς για τη διοίκηση (*) προτεραιότητα δίνεται στην επαναληψιμότητα, την εδραίωση της στροφής προς την «πράσινη ενέργεια» -τις ΑΠΕ-, τη διαφοροποίησή του από τον στενά εννοούμενο κλάδο πετρελαίων-διύλισης.

Θα σταθώ σε στοιχεία (3μήνου): στην κατά 25% αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 397 εκατ. (EBITDA), κατά 20% στην καθαρή κερδοφορία στα 237 εκατ., επενδύσεις 75 εκατ. συν μείωση καθαρού χρέους στο 1,549 δισ., με τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 234 εκατ. και επενδεδυμένο κεφάλαιο στα 3,916 δισ.

Τι εκτιμούν οι χρηματιστές: η Πειραιώς Χρηματιστηριακή ότι μετά από τέσσερα δυνατά τρίμηνα, το δεύτερο φετινό τρίμηνο θα καταγράψει ηπιότερη δυναμική στο περιβάλλον διύλισης, λόγω των χαμηλών περιθωρίων και της συντήρησης που έγινε για δύο μήνες.

Όμως σημειώνει πως παρά το αδύναμο δεύτερο τρίμηνο, αναμένει πως οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο σημερινό ισχυρό περιβάλλον υψηλών περιθωρίων και στις ισχυρές βραχυπρόθεσμες προοπτικές (με βάση τη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου και την περιορισμένη προσφορά διύλισης), εξέλιξη που υποδηλώνει άλλο ένα ισχυρό έτος.

Από την πλευρά της, η Οptima Bank αναφέρει πως εξαιρώντας την επίπτωση των αποθεμάτων και των έκτακτων δαπανών, περιμένει προσαρμοσμένο EBITDA 163 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο από 407 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό.

Στα 2,598 δισ. η αποτίμηση (έναντι 2,506 της Helleniq Energy), στα 23,46 (4,45%) η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, στα 25,82 ευρώ το υψηλό, που σύμφωνα με long επενδυτές μπορεί να διασπαστεί ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v