Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 13 2023

Θα κάνουν «ταμείο» οι γρήγοροι;

Φρένο στο σερί 6 εβδομάδων με διόρθωση (και 11 στις 12), εκτός δραματικού απροόπτου σήμερα. Στις 1.182,31 τελική τιμή για τον ΓΔ εχθές, αφού είχε προηγηθεί αντίδραση έως τις 1.206,94 και «γύρισμα» με την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Σεπτεμβρίου, στις ΗΠΑ, ακολουθώντας ανάλογο των ευρωπαϊκών.

Ενδιαφέρουσα η εβδομάδα καθώς η «ακτινογράφησή» της δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία. Κυρίως συναλλακτικά: ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο τζίρος ήταν 204,6 εκατ. (τα 103,2 αφορούσαν στο 1,4% της Eurobank), με «πρεμιέρα» της Optima Bank και αρκετά πακέτα. Το 59% του τζίρου πραγματοποιήθηκε σε Eurobank και Mytilineos.

Την Τρίτη, η αξία συναλλαγών ήταν 120,1 εκατ. -τα 25,1 εκατ. σε πακέτα (ξεχώρισαν της Mytilineos), με το 47% σε μόλις 3 μετοχές: Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς. Την Τετάρτη, η αξία συναλλαγών ήταν 101,5 εκατ., με το 35% σε μόλις 3 μετοχές: Mytilineos, Eurobank και Εθνική, και τέλος, εχθές Πέμπτη, τζίρος 120,5 εκατ., με το 44% σε μόλις 4 μετοχές: Mytilineos, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Εθνική.

Πρακτικά, φαίνεται πως από τα χαμηλά της Δευτέρας μπήκε χρήμα στο ΧΑ, σε πολύ συγκεκριμένα χαρτιά -μέρος του βραχυπρόθεσμα-, ποντάροντας σε ανοδική διόρθωση όπως εκτιμούν αναλυτές -αλλά σημαντικό μέρος με επενδυτική προοπτική.

Μετοχή πρωταθλητής εβδομάδας η Mytilineos, τόσο συναλλακτικά/τζίρο όσο σε μεταβολή, καθώς από τα 30,12 (χαμηλά Δευτέρας) επανήλθε έως τα 35,96 («κλείσιμο» στα 35,22 και άνοδο 12,02% σε διάστημα εβδομάδας).

Δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της «ρευστότητας» που τοποθετείται στα τραπεζικά χαρτιά είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, το χθεσινό «γύρισμα» του ΔΤΡ από τις 960,43 έως τις 920,36 και τελική τιμή στις 926,77 μονάδες, μένει να φανεί σήμερα πώς θα ενεργήσουν οι traders.

To πλαίσιο του Τ+2 τους παρείχε σχετική ευελιξία, φάνηκε εχθές, κοινή εκτίμηση πως αρκετοί έκαναν ταμείο, να δούμε πώς θα αντιδράσουν σήμερα. Με ΣΚ μπροστά, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκρηκτική, αλλά και με το ορόσημο της αξιολόγησης της οικονομίας από τη Standard & Poor's την προσεχή Παρασκευή (20/10).

Χρηματιστές υποστηρίζουν πως μέρος (μικρό μεν, διακριτό δε) κεφαλαίων τοποθετήθηκε αυτές τις ημέρες με γνώμονα και αυτή την προοπτική, θα φανεί σήμερα, από Δευτέρα, εάν η αξία συναλλαγών διατηρηθεί στα μεγέθη των 100 εκατ. ευρώ.

Τι δείχνουν τεχνική εικόνα και θεμελιώδη για τη Eurobank «ακτινογραφεί» ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v