Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2023

Στοιχήματα αποτιμήσεων Ι

Προς το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς και τα στοιχήματα για την πρώτη πεντάδα των εισηγμένων με τη μεγαλύτερη αποτίμηση εντείνονται.

Η χθεσινή υπεραπόδοση για τη μετοχή της Eurobank (με 2,88% στο 1,66 ευρώ) έναντι της Εθνικής (με 1,29% στα 6,46 ευρώ) διεύρυνε ξανά τη μεταξύ των δύο τραπεζικών διαφορά. Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως η «μάχη» θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, δηλαδή την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Στα 6,169 δισ. η Eurobank, στα 5,909 δισ. η Εθνική.

Πρώτη η Coca Cola HBC αλλά με αποτίμηση που υπολείπεται του σημείου αναφοράς για τον όμιλο, που είναι τα 10 δισ. (στα 9,854 δισ.). Αλλωστε κύρια αγορά διαπραγμάτευσης είναι το City (FTSE 100). Στα 5,643 δισ. ο ΟΠΑΠ, στα 5,350 δισ. ο ΟΤΕ και στα 5,272 δισ. η Mytilineos, στην περίπτωσή τους αρκετά θα παιχτούν κυρίως για το ποιος θα συμπληρώνει την 5άδα, με τιμές «κλεισίματος» 29/12/2023.

Επειδή το μέγεθος μετράει -και ενόψει του road show της JPMC τέλη Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη- οι... λεπτομέρειες και σε όρους αποτίμησης κάνουν τη διαφορά.

Η πρώτη και επί της ουσίας σημαντικότερη παρουσίαση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε ένα επενδυτικό κοινό μεγαλύτερο και κεφαλαιακά ισχυρότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, με κεντρικό ρόλο για τον πανίσχυρο Jamie Dimon, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προοπτική ουσιαστικής αναβάθμισης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Γιατί με μόλις 20 εισηγμένες να αποτιμώνται πάνω από το ένα δισ., ουδεμία περισσότερο των δέκα δισ. και μετρημένες δώδεκα να ξεπερνούν το κρίσιμο όριο (για ανάλογης σπουδαιότητας παρουσιάσεις) των δύο δισ., μόνο για «βάθος» αγοράς δεν μπορούμε να μιλάμε.

(*) την Παρασκευή η συνέχεια με τα «Στοιχήματα αποτιμήσεων ΙΙ», με τιμές κλεισίματος της προτελευταίας εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v