Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2024

Ελλάδα vs Ισπανίας

Ενα χρόνο πριν θα φάνταζε απλησίαστο το ενδεχόμενο να συγκλίνει το κόστος "τιμολόγησης" του ελληνικού χρέους με το αντίστοιχο ισπανικό. Ηταν η εποχή που το GR10Y απείχε αρκετά από το ΙΤ10Υ στόχος της ομάδας του ΟΔΔΗΧ να "κοντραριστεί" κάποια στιγμή. Στόχος που επιτεύχθηκε, μάλιστα φθάνοντας στο σημείο να έχει καλυφθεί το σύνολο του προγράμματος εκδόσεων από το μέσον του 2023.

Η μετέπειτα εξέλιξη της πορείας ελληνικού vs ιταλικού χρέους γνωστή, με αποτέλεσμα σήμερα το μεν 10ετές της χώρας μας να είναι στο 3,045% έναντι 3,652% των γειτόνων μας.

Και ερχόμαστε στο σήμερα: Το 2024 ξεκίνησε με τη διαφορά στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο ισπανικό να πέφτει κάτω και από τις 10 μονάδες βάσης. Κοινό μυστικό στους πέριξ του χρέους πως, ο Διαχειριστής επιδιώκει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το "προφίλ" της ελληνικής οικονομίας πόσο μάλλον σε μια χρονιά που αναζητούνται ακόμη περισσότερες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Έτσι, το να… πλασάρεται η χώρα ολοένα και καλύτερα ειδικά μεταξύ των χωρών του νότου, έχει τη σημασία του.

Να δούμε τα συγκριτικά με τον νέο στόχο της Αθήνας: Η Ισπανία, χρωστάει περίπου 1,577 τρισ. ευρώ έναντι 357 δισ. ευρώ που είναι το ελληνικό χρέος. Αναλογικά με το ΑΕΠ της όμως, η αναλογία διαμορφώνεται στο 112% έναντι περίπου 160% στην Ελλάδα. Όμως οι αγορές δεν περιορίζονται στην στατική εικόνα.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει να επιδείξει καλύτερο προφίλ χρέους (τεράστια αναλογία διαθεσίμων προς το χρέος, μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής του χρέους, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και πολύ χαμηλότερες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες) αλλά και καλύτερες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

Το έλλειμμα της Ισπανίας κινείται στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ της ενώ μέχρι και το 2025, δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από το 3,5-3,7%. Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα προβλέπει ότι θα έχει ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα ικανά να καλύψουν τη δαπάνη για τους τόκους.

Είναι επομένως εφικτό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρήσει κάτω από την αντίστοιχη του ισπανικού;

Δεν ήταν τυχαία η χθεσινή αναφορά μας στην έκδοση του εντόκου. Εντοκο θα πει κάποιος και μάλιστα 3μηνών, προγραμματισμένη έκδοση και μεταξύ primary dealers, O.K. αλλά ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. με απόδοση 3,84% (από 3,88% τον Νοέμβριο).

Μας αφορά ευρύτερα το κόστος "τιμολόγησης" πέραν του κρατικού σκέλους; προφανώς αφορά και το ιδιωτικό, θα το δούμε σύντομα με την έκδοση των εταιρικών ομολόγων (Autohellas, Intralot), των τραπεζών (που πιθανότατα θα επισπεύσουν να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας) όπως και αρκετές επιχειρήσεις.

Αυτά εμπροσθοβαρώς, και εννοώ στο πρώτο 3μηνο- διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου που θα κριθεί-σχεδόν- η χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v