Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 21 2024

Ο Πατέλης, η γυάλα με το ψάρι και το μέγεθος

Ενδιαφέροντα όσα είπε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, στο Bloomberg.
Μου έκανε εντύπωση το πώς αντέκρουσε τους προβληματισμούς επενδυτών, οι οποίοι αντιτείνουν ότι ίσως να ήταν καλύτερο να παραμείνει η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές σαν «μεγαλύτερο ψάρι σε μικρότερη λίμνη», δίνοντας το ενδεχόμενο ανακοίνωσης της αναβάθμισης εντός του 2024 (με προοπτική πραγματοποίησης το 2025).

Ούτε καν 100 δισ. η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων στο ΧΑ, μετά βίας 22 δισ. των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων και με μόλις 21 εταιρείες να έχουν αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ., εκ των οποίων με το ζόρι 11 πάνω από την εύλογη των 3 δισ., ο Αλεξ Πατέλης προσεγγίζει την προοπτική της αγοράς μαξιμαλιστικά. Και αυτό για έναν επενδυτή είναι ενδιαφέρον, από τη στιγμή που δίνει την προοπτική (μεσομακροπρόθεσμα).

Εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί, τότε σε 9-12-15 μήνες από σήμερα δεν θα αναφερόμαστε ούτε σε αποτίμηση του ΧΑ πολύ χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (με γνώμονα τον Buffett Indicator -σχέση αποτίμησης ως προς ΑΕΠ) προφανώς με μεγαλύτερα μεγέθη τόσο για τον τραπεζικό κλάδο όσο και για τον ενεργειακό. Εάν και εφόσον συνεχιστεί ο «ενάρετος δρόμος» της οικονομίας-επιχειρηματικότητας-αγοράς, τότε και το «καλάθι» της Morgan Stanley δεν θα έχει 10 αλλά περισσότερες εταιρείες.

Θυμίζοντας και με αφορμή την επάνοδο της αποτίμησης του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International πάνω από τα 2 δισ. πως όταν προ 4ετίας έβγαινε από τον MSCI Greece Standard -με τις Eurobank, Εθνική,
Alpha Bank-, στο pool έμεναν μόλις τέσσερις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil). Σήμερα -4 χρόνια μετά- οι εκπρόσωποι είναι 10, ενώ μεγέθη ικανά για ανεπτυγμένη αγορά δημιουργούνται, ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος με αποτίμηση 2,583 δισ., HelleniQ Energy με 2,429 δισ. και έπεται συνέχεια.

Επιπλέον, από τη στιγμή που η κυβέρνηση (και προς τούτο έχει λόγο ο Αλεξ Πατέλης) προκρίνει την on block διάθεση του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ (όπως από νωρίς σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου), σύντομα θα διαμορφώνεται ακόμη ένα κρίσιμο μέγεθος, ικανό να προσελκύσει funds πελάτες της JPMC. Αλλωστε, κοινό μυστικό πως στο road show της JPMC το αιτούμενο από τα giga funds ήταν η δημιουργία μεγεθών με τα οποία θα έχει νόημα να ασχοληθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v