Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 26 2024

Mytilineos: Η διαδρομή

Ηταν μέσα Δεκεμβρίου 2022, όταν η διοίκηση της Mytilineos επιχειρούσε το μεγαλύτερο «άλμα» αναδιάρθρωσης στην πολύχρονη χρηματιστηριακή πορεία, ξεκινώντας από την Παράλληλη Αγορά.

Διαχωρισμός των δραστηριοτήτων των κατασκευών και έργων ΣΔΙΤ από τη μητρική, που κρατούσε την ενέργεια και τα μέταλλα, σε προφανή προσπάθεια προσαρμογής στις νέες ανάγκες και πρόσβασης με καλύτερους όρους σε χρηματοδοτήσεις, κεφαλαιαγορές.

Κομβική συγκυρία για την εταιρεία που βρισκόταν στην πλέον ισχυρή αναπτυξιακή φάση, έχοντας διπλασιάσει τα μεγέθη συγκριτικά με το 2020, ενώ εισερχόταν σε διεθνείς δείκτες κύρους (MSCI, DJIA Sustainability Indices e.t.c), προδιαγράφοντας από τότε την εισαγωγή σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού, εν προκειμένω στο Λονδίνο και στον δείκτη κορωνίδα των δεικτών FTSE 100.

«Oνειρο ζωής...» είχε χαρακτηρίσει την ένταξη της Mytilineos στον MSCI Greece Standard, ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος, «δείχνοντας» παράλληλα το επόμενο. Είχε πει τότε στην παρουσίαση, μπροστά σε πολυπληθές κοινό, «... στόχος είναι να ξεκλειδώσουμε περαιτέρω την αξία μας και να βγούμε κι άλλο μπροστά. Δεν προετοιμάζουμε το μέλλον. Το δημιουργούμε. Είμαστε μια εταιρεία που αποτελεί περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και περίπου το 3% των ελληνικών εξαγωγών, με 5.000 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 30 χώρες, περισσότερους από 10.000 προμηθευτές και 2,35 δισ. ευρώ κοινωνικό προϊόν...».

Στους ξένους είχε αρέσει η διευκρίνιση πως «... η βασική εταιρεία Mytilineos θα είναι πλέον η Energy & Metals. Αυτό είναι πιο κατανοητό στους επενδυτές. Μέταλλο χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει. Αν το Αλουμίνιο δεν είχε ενέργεια, δεν θα υπήρχε...».

Εκτοτε, ακολούθησαν και άλλα άλματα, μεθοδικά, καλοσχεδιασμένα πάντα, με Morgan Stanley, JPMC e.t.c, παρουσιάσεις, συμβάσεις, συμφωνίες και... με αποτέλεσμα να φθάνει σήμερα να είναι το μακράν πιο αναγνωρίσιμο blue chip (ενδεικτικά όσα αναφέρονταν εχθές από τον ΧΑΜαιλέοντα).

Πώς διαβάζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα και την προοπτική του dual listing, αλλά και πώς έφθασε η Mytilineos στις πύλες του LSE -σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβαρλή-, με την προοπτική των 12-18 μηνών να συμπίπτει χρονικά με τα 30 χρόνια παρουσίας στο ΧΑ.

Από τη Μυτιληναίος, που 31 Ιουλίου 1995 -μόλις 5 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας ως μετεξέλιξη παλαιάς οικογενειακής μεταλλουργικής επιχείρησης το 1908- πέρασε την πόρτα της Σοφοκλέους στο group Mytilineos, που ετοιμάζεται να διαβεί την πύλη του λονδρέζικου χρηματιστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v