Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2009

Μέρισμα 3Ε: Κοντά στον βασιλικό…

Τη διανομή αυξημένου μερίσματος 0,28 ευρώ (ενισχυμένου κατά 12%) προτείνει η διοίκηση της Coca Cola 3E και ο διευθύνων σύμβουλος σημειώνει πως αυτή η κίνηση  "έκφράζει την ισχύ επιχειρησιακής στρατηγικής της εταιρίας και τη διαρκή δέσμευση για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων για τους μετόχους της εισηγμένης".

Το να διανέμει η οποιαδήποτε εταιρία μέρισμα, και μάλιστα αυξημένο, είναι εκ των πραγμάτων ενέργεια καλοδεχούμενη σε καιρούς χαλεπούς κυρίως. Είναι εκτίμηση πολλών ανθρώπων της αγοράς, την οποία ασπαζόμαστε και εμείς, πόσο μάλλον εάν ευνοεί μικρομετόχους και μικροεπενδυτές.

Όμως, για το ίδιο θέμα εκφράζεται και μία πιο αιρετική άποψη, που σχετίζεται με τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης και τις σημαντικές θέσεις που κατέχουν ισχυροί "παίκτες" στο μετοχικό κεφάλαιο της CC 3E.

Η πλευρά αυτή επικαλείται την κατά 10% μείωση της κερδοφορίας του ομίλου το 2008 και την απουσία πρόβλεψης για τη φετινή χρήση. Επικαλείται, επίσης, την ομοβροντία αναλύσεων ΑΧΕ, που κατεβάζουν όλες τους τον πήχη για την τιμή της μετοχής.

Ενδεικτικά, η Εθνική στις 19/2 μειώνει την τιμή-στόχο στα 11,2 ευρώ και μία μέρα νωρίτερα η UBS εκδίδει σύσταση "πώλησης" με τιμή-στόχο τα 9 ευρώ. Η Marfin Analysis χαμηλώνει τον πήχη, στις 23/2, στα 10,5 ευρώ, ενώ σε ανάλογες υποβαθμίσεις έχουν προχωρήσει η Αγροτική, η Credit Suisse, η Cheuvreux και άλλοι οίκοι.

Η ίδια πλευρά επικαλείται, επίσης, την ισχυρή συμμετοχή στο Μ.Κ. των Kartess Holding (με 29,5%), της The Coca Cola Company (με 23,97%) και των Boval και Competrol με (6,8% και 5,2% αντίστοιχα). Η πλευρά αυτή εκτιμά ενδεχομένως... παραδόπιστα πως η αύξηση του διανεμόμενου μερίσματος ευνοεί και εξυπηρετεί π ρ ω τ ί σ τ ω ς τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων, που προφανώς έχουν την ευχέρεια να εγκρίνουν μια τέτοια ενέργεια εάν χρειάζονται περισσότερη ρευστότητα αυτή την περίοδο.

Διαλέγετε και παίρνετε, αλλά εντέλει στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως… κοντά στον βασιλικό θα ποτιστεί και η γλάστρα. Και για τους μικρομετόχους και μικροεπενδυτές είναι αυτό που μ ε τ ρ ά ε ι. Το α π ο τ έ λ ε σ μ α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v