Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2009

Άρχισαν τα… όργανα στις κατασκευές

Αίσθηση έκαναν οι χθεσινές καταγγελίες του Συνδέσμου Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) για "απευθείας αναθέσεις έργων ύψους 150 εκατ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο από τη διοίκηση της Εγνατίας". Την ίδια στιγμή το οριστικό "ναυάγιο" της περίφημης υποθαλάσσιας Θεσσαλονίκης δίνει το δικαίωμα στην κοινοπραξία να διεκδικήσει 130 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.

Προσώρας, τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και η διοίκηση του φορέα λειτουργίας - εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού τηρούν σιγήν ιχθύος, ενώ στον χορό των διεκδικήσεων για την υποθαλάσσια μπαίνουν και οι τράπεζες, που θα χρηματοδοτούσαν την κ/ξ κατασκευής.

Η ανακοίνωση του ΣΑΤΕ (…που μόνο πράσινος σύνδεσμος δεν μπορεί να θεωρηθεί) κάνει λόγο για αναθέσεις έργων που γίνονται ύστερα από πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εταιριών και αφορούν κυρίως σε εργασίες ολοκλήρωσης του οδικού άξονα της Εγνατίας (κατασκευή κόμβων, γεφυρών, συνδέσεων με το τοπικό δίκτυο, κατασκευή ΣΕΑ, εργασιών ηλεκτροδότησης κ.ά.).

Είθισται στις προεκλογικές περιόδους τέτοιες αναθέσεις να… αποφεύγονται. Αυτήν τη φορά όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε και μάλιστα βρήκε τρόπο ανάθεσης, μέσω κατάτμησης, των συμβάσεων ώστε να μην ξεπερνούν αυστηρά τα 6 εκατ. ευρώ.

Πράγματι, όλες οι αναθέσεις αφορούν σε έργα με ανώτατο όριο προϋπολογισμού τα 5,95 εκατ. ευρώ για ευνόητους λόγους.

Με αφορμή αυτά τα τελευταία γεγονότα επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν πως οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν ενδέχεται να είναι απρόβλεπτες.

Εάν για έργα προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ γίνεται διελκυστίνδα εκατέρωθεν, τότε τι να υποθέσει κάποιος πως θα συμβεί για "τα νέα φιλέτα των παραχωρήσεων, των οδικών επεκτάσεων, των νέων αεροδρομίων κ.ά.", ο αρχικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Με εμπλεκόμενους μάλιστα επιχειρηματικούς ομίλους της σημασίας μιας Ελλάκτωρ, μιας ΓΕΚ Τέρνα, της J&P Άβαξ αλλά και των νέων παικτών στη διεκδίκηση των αυτοχρηματοδοτούμενων Δημ. Κοπελούζου, Ιντρακάτ, της νέας ΑΕΓΕΚ κ.ά. ισχυρότατων συμφερόντων και κύκλων.

Το σίγουρο είναι πως η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να χειριστεί ένα… πελώριο καλάθι με καυτές πατάτες και διεκδικήσεις, αιτήματα και πιέσεις εκατέρωθεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v