Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2009

Να συντονιστούμε λίγο… σύντροφοι

Αναμφίβολα ασφυκτικές οι πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα, η εθνική οικονομία και βεβαίως η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνεχίζει την «επιχείρηση αξιοπιστίας» με περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις στα ξένα ΜΜΕ, στα… Bloomberg, όπου δεν παρέχει μόνο διαβεβαιώσεις αλλά και περιγράφει μέτρα.

Μέτρα που απ' ό,τι φαίνεται αρχίζουν να ανταποκρίνονται και στα αιτήματα τα οποία είχε θέσει το κονκλάβιο των Βρυξελλών.

Έτσι, σε κλειστή συνέντευξη που οργάνωσαν τραπεζίτες στο Λονδίνο -να υποθέσουμε πως περισσότερο σε… ανάκριση θα πρέπει να παρέπεμπε- ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει ονομαστικά κατά 4% τους μισθούς περιορίζοντας κατά 10% το σύνολο των επιδομάτων.

Η ουσία είναι πως η κυβέρνηση θα υποχρεώνεται όλο και συχνότερα να ενημερώνει σε κλειστές συνεδρίες τραπεζιτών για τα μέτρα που προτίθεται να λαμβάνει.

Έτσι, όμως, πληροφορηθήκαμε, εμείς οι ιθαγενείς (και αυτοί που θα ξαναπληρώσουν ακόμη ένα… μάρμαρο), πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός επιθετικού (sic!) προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με στόχο να συγκεντρωθούν 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2010.

Βγαίνουν λοιπόν στο σφυρί Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών έκανε άμεση αναφορά σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του κράτους στο κεφάλαιο των δύο ομίλων.

Το πιθανότερο είναι στη συνέχεια, εάν βοηθήσει χρηματιστηριακά η συγκυρία, να... βγουν στο σφυρί και άλλα ασημικά του Δημοσίου.

Και ένα από τα ερωτήματα είναι εάν την αλλαγή διακηρυγμένων θέσεων θα πρέπει να την πληροφορείται ο Έλληνας ιθαγενής μέσω Λονδίνου ή μέσω… Bloomberg!

Αμ το άλλο, που οι διάφορες «συνιστώσες» της κυβέρνησης παραλίγο να «πνιγούν» στο λιμάνι με αφορμή την εθελουσία έξοδο! Σχετικό θέμα για τους... golden workers είχε το euro2day, αλλά τα συμπτώματα σύγχυσης και αποσυντονισμού ήταν έκδηλα.

Από το αλαλούμ για το συνολικό κόστος της εθελουσίας, το πραγματικό και καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει μέχρι το ποιος θα αναλάβει τελικά αυτό το κόστος. Σύμφωνοι, η κυβέρνηση βρέθηκε με ένα εκβιαστικό -κατά την εκτίμησή μας- πρόβλημα στα χέρια της, ωστόσο ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ο οποίος αναδιπλώθηκε και στο θέμα του ποιος θα καταβάλει τις αποζημιώσεις (αρχικά είχε αναφερθεί στο Δημόσιο, μετά την παρέμβαση του υπουργού Απασχόλησης πήρε το βάρος στον ΟΛΠ) και στο ζήτημα του συνολικού ύψους.

Για να συμπληρωθεί η ωραία εικόνα με την παρέμβαση μέχρι και της υπουργού Παιδείας, η οποία χαρακτήρισε την αρχική απόφαση «εξωφρενική».

Ακόμη και έτσι, όμως, που τα εκατομμύρια των αποζημιώσεων δεν πληρώνονται άμεσα από το Δημόσιο αλλά αναλαμβάνονται από τον ΟΛΠ (στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου συμμετέχει με 74,5% το Δημόσιο), η τελική επιβάρυνση θα έρθει τελικά πάνω-κάτω η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v