Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2010

Διερεύνηση προθέσεων ή άμεση προσφυγή…

Τελικά, η UBS ήξερε κάτι περισσότερο και από αρκετούς άλλους ξένους οίκους όταν από το μεσημέρι της Παρασκευής πήρε την ευθύνη της προαναγγελίας όσων θα συνέβαιναν το σαββατοκύριακο.

Θέση που έχει τη σημασία της περισσότερο γι' αυτούς που ακολούθησαν με τοποθετήσεις- πονταρίσματα της τελευταίας στιγμής κόντρα στην έντονη φημολογία περί νέας υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών.

Στην αγορά, βέβαια, οι περισσότεροι περιμέναμε κίνηση της Moody's και όχι της Fitch, ωστόσο η τελευταία με μία μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση φρόντισε να πολλαπλασιαστούν τα εύλογα ερωτήματα για την ανεξέλεγκτη δράση των κάθε λογής αδέκαστων εκτιμητικών-επενδυτικών οίκων, που παρεμπιπτόντως ελέγχονται κατά κύριο λόγο από αμερικανικά συμφέροντα και κεφάλαια.

Πλέον, οι εξελίξεις ραγδαίες και άκρως ενδιαφέρουσες θέτουν από σήμερα κιόλας σε δοκιμασία το οικονομικό επιτελείο, το Χ.Α., τις αγορές, τα αντίθετα στρατόπεδα, διεθνώς.

Και για το οικονομικό επιτελείο προέχει πλέον το καίριο δίλημμα: "Άμεση προσφυγή στον μηχανισμό, χωρίς καν να δοκιμαστούν και να διερευνηθούν οι διαθέσεις των αγορών ή σταδιακή προσαρμογή και δοκιμασία των προθέσεών τους και εν συνεχεία αξιοποίηση των μορφών δανεισμού-στήριξης;".

Πολλά ακούγονται και περισσότερα λέγονται από χθες αργά το μεσημέρι για τις δύο κύριες τάσεις που έχουν διαμορφωθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στο οικονομικό επιτελείο, στους καθ' ύλην υπευθύνους και αρμοδίους.

Σημαντικό το δίλημμα, βαρύνουσα πλέον -για όλους μας- η όποια απόφαση λάβουν, με την προσδοκία όλων μας αυτήν τη φορά να… περισσέψουν τα λόγια, οι δηλώσεις, οι διαρροές, οι αστειότητες για "βαθιά λαρρύγγια", οι κομπασμοί κυβερνητικών αξιωματούχων.

Στην άκρη, λοιπόν, οι μέχρι τώρα ερασιτεχνισμοί με το οικονομικό επιτελείο να πρέπει από σήμερα κιόλας να προσπαθήσει να ξανακερδίσει την όποια αξιοπιστία και εμπιστοσύνη έχασε -κυρίως με δική του υπαιτιότητα- τόσο στο εξωτερικό όσο (κυρίως) στο εσωτερικό της χώρας.

Και να προχωρήσει αμέσως στην ουσιαστική αναδιάρθρωση της εθνικής οικονομίας, με γνώμονα την ανακούφιση και της πλειονότητας των πολιτών, οι οποίοι δείχνουν ωριμότεροι από ποτέ τις τελευταίες 10ετίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v