Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2010

Και όμως, φαίνεται φως μεσομακροπρόθεσμα

Σε περιόδους πλήρους απαξίας, γενικευμένης απογοήτευσης και συνεχόμενης διόρθωσης, παρουσιάζουν ενδιαφέρον διαφορετικές προσεγγίσεις. Μια τέτοια, καθαρά μεσομακροπρόθεσμη, γι’ αυτό και την αναπαράγουμε ως έχει, επιχειρείται από τον διορατικό αναλυτή και φίλο Δημήτρη Γονιδάκη.

"Η προσέγγιση στο συγκεκριμένο χρονικό status που είναι μηναίο διάγραμμα είναι μακροπρόθεσμη.

Και αναφέρεται σε μια καθοδική αγορά, που κλείνει σε λίγους μήνες 11 χρόνια.

Σε αυτά τα χρόνια η αγορά μας έχει κάνει διάφορες ταλαντώσεις, με τις μεγαλύτερες να αφορούν σε τρία σκέλη:

Από τα υψηλά του 1999 στα χαμηλά του 2003 το πρώτο σκέλος. Από τα χαμηλά του 2003 στα υψηλά του 2007 το δεύτερο. Και από τα υψηλά του 2007 τρέχει το τρίτο σκέλος και είναι στις μέρες μας ακόμα σε εξέλιξη.

Μέσα από αυτήν τη θεώρηση μπορούμε να αποφανθούμε πως η αγορά είναι μακροπρόθεσμα ανοδική. Αφού, όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα, στα υψηλά του 1999 έχει κλείσει το πρώτο μεγάλο ανοδικό κύμα. Και αυτό διορθώνεται όλα αυτά τα χρόνια, ύστερα από εκείνο το διάστημα, για να κλείσει η μεγάλη διόρθωση τύπου βήτα.

Και να ξεκινήσει μετά μια μεγάλη τρίτη ανοδική κίνηση πολλών ετών σε μια καθαρή νέα bull market. Στην οποία, λόγω του μεγάλου ξεκαθαρίσματος που γίνεται και στην αγορά τη χρηματιστηριακή, είναι πολύ πιθανόν να μην είναι παρούσες όλες οι σημερινές του ταμπλό μετοχές.

Σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται προσοχή στα fundamentals και στη φύση των επιχειρήσεων.

Από αυτούς που θα ξεκινήσουν να έχουν μια μακροπρόθεσμη διαχειριστική σκοπιά.

Το τρίτο σκέλος που είναι σε εξέλιξη και έχει αρχίσει από τα υψηλά του 2007 έχει στο μεσοδιάστημα αναπτύξει ένα ράλι ανοδικό. Αυτό του Μάρτη 2009 μέχρι τον Οκτώβρη 2009.

Αυτό το σκέλος ήταν ένα counter trend (κόντρα στην τάση ράλι) της σειράς από το 2857 μέχρι το 710. Το επισημαίναμε τότε διαρκώς σε αυτήν την πορεία. Και είχαμε από την αρχή αναφέρει πως είναι ένας μεγάλος σχηματισμός 6 - 8 μηνών, όσο και διήρκεσε.

Σε ό,τι αφορά τη λήξη αυτής της μεγάλης καθοδικής πορείας από το 1999, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται πως έχει ακόμα διάρκεια.

Μπορεί να πάρει ακόμα ένα με ενάμιση χρόνο. Μέσα σε αυτήν τη διάρκεια, ο δείκτης δεν είναι δυνατόν να κατεβαίνει συνεχώς. Δίνει μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες αποκόμισης κερδών από ανοδικά rallies.

Ένα παρόμοιο μπορεί να είναι σε εξέλιξη μετά την καταγραφή νέων χαμηλών στο προσεχές διάστημα μέχρι την πρώτη βδομάδα του Ιούνη. Η επεξεργασία του γίνεται με τα καθημερινά ημερήσια και ωριαία γραφήματα καθώς και με εβδομαδιαία και δεν είναι σωστό να προδικάζεται.

Στο διάγραμμα που επισυνάπτεται παρατηρούμε πως είναι δυνατόν να υπάρχουν σωστές έξοδοι από την αγορά όπως και είσοδοι. Ακόμα και αν αυτές δεν είναι του απόλυτου πυθμένα η της απόλυτης κορυφής.

Το γράφημα περιλαμβάνει το διάστημα 2003 -  2010. Ο απλός κινητός των 20 μηνών δεν έχει κοροϊδέψει ποτέ μέχρι τώρα. Η μόνη φορά όπου διαπεράστηκε ήταν στο ράλι του Οκτώβρη 2009.

Αλλά και τότε το κερί του Οκτώβρη στην κορυφή ήταν ένα καθαρό αντιστροφής Doji.

Και το είχαμε επισημάνει τότε αμέσως.

Στη συνέχεια, βλέπουμε πως ο δείκτης κατεβαίνει με καθοδικό τον κινητό και καταγράφοντας συνεχή χαμηλότερα μηνιαία υψηλά.

Εκτός της περίπτωσης που επισημαίνεται στο γράφημα της κίνησης από Φλεβάρη - Μάρτη φέτος. Και αυτό το διάστημα λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν για τη συνέχεια. Μια συνέχεια που, σύμφωνα με τα ημερήσια γραφήματα, θα φέρει σε εξέλιξη ένα τελευταίο κύμα πέντε αγνώστου μήκους από τη φύση του. Μπορεί να είναι κοντό και να μείνει στο 780 ή στο 749 ή να είναι επιμηκυσμένο με στόχο στο 700 ή παρακάτω στο 663 - 667.

Αυτό είναι ζήτημα καθημερινών παρατηρήσεων.

Εκείνο που χρήζει προσοχής είναι να καταφέρει η αγορά μας να συντονιστεί με κάποιο ανοδικό νέο κύμα των ξένων αγορών. Οι οποίες, στο πιο καλό σενάριο γι' αυτές, διορθώνουν όλο το κύμα από τον Μάρτη του 2009 μέχρι και τον Απρίλη φέτος.

Αν αυτές καταφέρουν να ολοκληρώσουν σύντομα και βρεθούμε μαζί τους στο τελευταίο μας κύμα πέντε στα τέλη Μάη αρχές Ιούνη, θα συντονίσουμε και ένα μετά ΔΝΤ δικό μας ανοδικό ράλι, όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Περιπτώσεις εναλλακτικές να είμαστε ακόμα μέσα στο ράλι του Μάρτη 2009 και εμείς υπάρχουν.

Στο διάγραμμά μας έχουν πλοτταριστεί με a στο 1579 και όχι με (a).Φαίνεται ακόμα στο ίδιο γράφημα πως οι μήνες σπάνια δίνουν πλάγιες μεγάλες κινήσεις. Οι οποίες βέβαια είναι πιο ορατές όσο κατεβαίνει το time frame.

Γι' αυτό και το trend system που υπάρχει στο γράφημα δεν τα έχει πάει και αυτό άσχημα.

Θα παρατηρούμε αυτό το διάγραμμα και το σχέδιο που έχει πάνω του. Και σε πρώτη ευκαιρία διαφοροποίησής του θα το επικαιροποιήσουμε προς χρήση των μακροπρόθεσμων κινήσεων".

Σημείωση: Ευχαριστούμε για πολλοστή φορά τον Βασίλη (Γεώργα) για την πολύτιμη στήριξη - συνδρομή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v