Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 13 2010

Τι κρύβει η κινητικότητα στο Τ.Τ.

"Παραείναι εξόφθαλμη η χρηματιστηριακή κινητικότητα στη μετοχή του Τ.Τ. για να μη σημαίνει κάτι…", ήταν η σχεδόν πανομοιότυπη απάντηση που μας έδωσαν δύο σημαίνοντες τραπεζικοί παράγοντες σχετικά με όσα παρατηρούνται τις τελευταίες -και ειδικά τις δύο προηγούμενες- συνεδριάσεις στο… ταμπλό.

Οι υψηλές συναλλαγές στη μετοχή αρχικά (περί τα 6,781 εκατ. τμχ. στο διάστημα 26/7 - 2/8, με ακραία άνοδο της τιμής) και στη συνέχεια τις τελευταίες συνεδριάσεις, που έφθασαν (στις 11 - 12/8) τα 2,132 εκατ. τμχ., παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ισχυρό και μεθοδικό αγοραστή (αν και οι αγορές φαίνεται να δίνονται από τουλάχιστον 3 χρηματιστηριακές).

Πρόκειται για κίνηση εν όψει του επόμενου γύρου εξελίξεων, όπου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε κάθε σενάριο θα έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Μία τέτοια λογική θα μπορούσε να ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστηριακού στελέχους, που αποδίδει μέρος των αγορών σε λήψη θέσης από "ξένο κρατικό χαρτοφυλάκιο".

Ούτως ή άλλως, η τρέχουσα τιμή του Τ.Τ. είναι υψηλότερη της αρχικής προσφοράς που είχε καταθέσει (για το Τ.Τ. και την ΑΤΕ) η Πειραιώς.

Ωστόσο, η πληροφορία του χρηματιστηριακού στελέχους δεν επιβεβαιώνεται.

Παράλληλα, όμως, η Τράπεζα Πειραιώς προφανώς και εμμένει στην αρχική θέση της και πιθανότατα να επανέλθει με καλύτερο τίμημα στην αρχική προσφορά της.

Το ζητούμενο, κατά την εκτίμηση αρκετών παραγόντων, είναι η στάση της Εθνικής Τράπεζας. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου δεν φαίνεται να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο (συμπεριλαμβανόμενων αυτών με Alpha Bank - Eurobank).

Φέρεται όμως δεκτικός στο να συνεχίσει τη στρατηγική επιλογή του προκατόχου του για ενίσχυση του μεριδίου πάνω από το (εμφανές) 6%. Υπό προϋποθέσεις, φυσικά, και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να αξιοποιήσει μεμονωμένα το Τ.Τ., όπως εισηγούνται (και θα ήθελαν) 1 - 2 τραπεζίτες.

Από την πλευρά της Eurobank, πέραν όσων σεναρίων εξετάζονται και μοχλεύονται, το Τ.Τ. αποτελεί εκπεφρασμένο διακαή πόθο.

Όμως, και από καθαρά επενδυτική πλευρά εάν προσεγγιστεί η στάση της Εθνικής και της Eurobank στο θέμα του Τ.Τ. το ενδιαφέρον τους δικαιολογείται απόλυτα.

Έχοντας αποκτήσει μετοχικά μερίδια περίπου 6% - 6,5% σε τιμές δυσθεώρητα ακριβότερες από την τρέχουσα των 4,4 - 4,5 ευρώ (από 120% έως 150%!), δεν μετρούν διόλου ευκαταφρόνητες υποαξίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v