Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2010

Ανοδική ευκαιρία ή ακόμη μια παγίδα στα υψηλά…

Όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις πως οι αγορές περιμένουν ακόμη έναν γύρο «πιστωτικής χαλάρωσης» με… μπροστάρηδες τη FED και τη Wall. Οι πρόσφατες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι τελευταίες ενέργειες της BoJ προς αυτήν την κατεύθυνση συντείνουν.

Χρηματιστηριακά αυτό είναι εμφανές, καθώς εδώ και εβδομάδες οι αγορές «αρνούνται να διορθώσουν», με βασικούς δείκτες κύριων χρηματαγορών να περιμένουν ένα… έναυσμα.

Ενδεικτικότερη θεωρούμε την περίπτωση του DAX, που όπως σημειώνει η ομάδα ανάλυσης της eZMarket παραμένει σε τροχιά προς τις 6.360 μονάδες. Μία εξαιρετικά ισχυρή τεχνικά περιοχή με πολλαπλές «κορυφές» και δείκτες.

Το ενδιαφέρον είναι πως αυτό παρατηρείται σε μια συγκυρία όπου το ευρώ ενισχύεται στα υψηλά 6 - 8 μηνών έναντι του δολαρίου.

Μόλις τελευταία η Bank of Japan ανακοίνωσε νέα μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης», ενώ αποκάλυψε αγορές αξιών 5 τρισ. γεν με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα ως μέρος της «πολιτικής χαλάρωσης». Επίσης, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της σχεδόν στο… μηδέν για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Επανερχόμαστε όμως στο ισχυρότερο ευρώ -τη στιγμή όπου γράφει ιστορικά υψηλά το ελβετικό φράγκο- και αυτό γιατί η ενίσχυση του κοινού νομίσματος δεν αποδίδεται στα μακροοικονομικά στοιχεία (δείκτης κλίματος στη μεταποίηση) που χειροτερεύουν για την ευρωζώνη και βελτιώνονται για τις ΗΠΑ. Αλλά προκύπτει σαν… καραμπόλα από τη σειρά παρεμβάσεων των ασιατικών κεντρικών τραπεζών στην αγορά συναλλάγματος.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το μίγμα, ελκυστικό συνάμα με ανάληψη υψηλότατου ρίσκου, καθώς μένει να πειστούν οι αγορές πως η προσπάθεια των ΗΠΑ θα αποφέρει χρηματιστηριακούς καρπούς.

Όσο πλησιάζει ο καιρός προς τις αρχές Νοεμβρίου πιθανολογείται πως θα κλιμακώνονται οι κινήσεις, οι ενέργειες προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κλίματος διεθνώς.

Κόντρα στην κοινή λογική, καθώς μία… νέα φούσκα δεν φαίνεται να οφείλεται σε πραγματικά οικονομικά μεγέθη και προοπτική εξόδου από την ύφεση.

Το εν λόγω στοίχημα επιχειρούμε να το προσεγγίσουμε αρχικά από τις σελίδες του ΜΕΤΟΧΟΥ αλλά και από τις στήλες του euro2day, ακριβώς γιατί το θεωρούμε εξαιρετικά… επικίνδυνο αλλά με περιθώρια υψηλών αποδόσεων εάν και εφόσον κερδηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v