Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 1 2011

Όταν λέμε ομόφωνα, εννοούμε ομόφωνα ή όχι;

Συνεχίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη διερεύνηση συναλλαγών που έγιναν την επίμαχη περίοδο στις μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank. Και, με το καλό, όταν συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα των όσων διαδραματίζονταν στο παρασκήνιο.

Όμως, αδιευκρίνιστο παραμένει το καίριο ερώτημα που αφορά στη συμμετοχή, στη στάση του εκπροσώπου του Δημοσίου στο Δ.Σ. της Alpha Bank, κάτι που εν μέρει εξηγεί και την κίνηση του υπουργού Οικονομικών να σπεύσει να χαιρετίσει την επικείμενη συμφωνία των δύο πλευρών.

Είμαστε από τους τελευταίους που θα έλεγαν… έναν καλό λόγο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, γι' αυτό και επιμένουμε στην κίνησή του, που εκ των υστέρων αποδόθηκε σε… γκάφα του.

Όμως, διαβάζουμε στην επιστολή της Alpha Bank -εκείνη την περίφημη Παρασκευή- πως «…το Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 18ης/2 αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ μετά προσήκουσα μελέτη και… μπλα… μπλα… την απόρριψη της πρότασης».

Πρακτικά, από την ανακοίνωση φαίνεται πως στην επίμαχη συνεδρίαση ο Σαράντης Λώλος (καθηγητής του Παντείου), εκπρόσωπος του Δημοσίου, είτε δεν παρευρέθηκε είτε ψήφισε και αυτός κατά της πρότασης συγχώνευσης.

Τι να υποθέσουμε, όταν λίγο αργότερα διανέμονταν μέσω του γραφείου Τύπου σχετική ανακοίνωση όπου αναφέρονταν μεταξύ άλλων: «…Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του (…) Η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση (…) Η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση».

Εύλογο το ερώτημα ποιος εκθέτει ποιον, ποιος σπεύδει να προκαταλάβει ποιον και γιατί άραγε δεν δίνεται η προσήκουσα σημασία στη ρητή διατύπωση της Alpha Bank περί ομόφωνης απόφασης του διοικητικού συμβουλίου.

Αληθεύει, άραγε, πως μέλος του Δ.Σ. που ήταν αντίθετο με την πρόταση του αείμνηστου Θ. Καρατζά υποστήριζε αυτήν τη φορά μέχρι και την τελευταία στιγμή του διοικητικού συμβουλίου την προσφορά της Εθνικής; Θεωρητικό το ερώτημα, καθώς η θέση του εν λόγω μέλους συζητήθηκε στα ενδότερα του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v