Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2011

Κρίσιμα στατιστικά για Εθνική και μετοχές 20άρη

Με αλλεπάλληλες ενδοσυνεδριακές ανατροπές η Εθνική Τράπεζα "έχανε" τη δεύτερη θέση (στον σχετικό πίνακα αποτίμησης κεφαλαιοποιήσεων) από τον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή του οργανισμού να υποσκελίζει τον τραπεζικό όμιλο.

Εξίσου ενδιαφέρουσες ανατροπές επιφύλασσε το κλείσιμο, με την Εθνική να περνά και πάλι στη δεύτερη θέση, αλλά με τον ΟΠΑΠ με καλύτερο... photo finish να φτάνει τα 4,625 έναντι των 4,598 δισ. ευρώ της Εθνικής. Επιβεβαιώνοντας ένα ιδιαίτερο ποντάρισμα που παίζεται στην αγορά τις τελευταίες 2 με 3 εβδομάδες και έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη από τις σελίδες του Εuro2day.

Ομολογουμένως ενδιαφέρουσα η… κόντρα μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης. Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης eZMarket, από τις τραπεζικές μετοχές (του FΤ 20) μόνον δύο (Alpha Bank, Κύπρου) δεν έχουν υποχωρήσει σε νεότερα χαμηλά μετά τις 10/1 του 2011.

Σημειωτέον πως για δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές (του 20άρη), όπως είναι ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Βιοχάλκο ή ο Τιτάν, μετά την καταγραφή ελάχιστων τιμών (πέρυσι τον Μάιο - Ιούνιο) ακολουθείται σταθερά ανοδική πορεία, καθιστώντας εμφανή τη διαφοροποίησή τους από τους τραπεζικούς τίτλους.

Όσον αφορά στην Εθνική, που παραμένει σηματωρός του κλάδου, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν 2 - 3 επιμέρους ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Με βάση την τρέχουσα τιμή, η Εθνική παραμένει χαμηλότερα της ονομαστικής τιμής (περί τα 5 ευρώ).

Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί στα χαμηλά της άνοιξης του 2003, όταν η τιμή της τραπεζικής μετοχής είχε διορθώσει έως τα ελάχιστα των 4,3 ευρώ.

Ενδιαφέρον πως τότε η έκταση της διόρθωσης (στα ελάχιστα της 31ης/3/2003) η υποχώρηση της Εθνικής σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση ενός μεγάλου διορθωτικού κύκλου και συνάμα την έναρξη μιας εξίσου ισχυρής ανοδικής κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v