Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 28 2011

Και τώρα τα σπουδαία για το γερμανικό σχέδιο…

Σε μικρή, αλλά ισχυρή ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία (και οι χώρες-δορυφόροι της) αξιοποιεί τις συνθήκες κρίσης για την προαγωγή των οικονομιών τους αναφέρεται απόσπασμα έκθεσης της ING.

Ο ολλανδικός όμιλος αναφέρει: «Η Γερμανία έχει ωφεληθεί κατά 9 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της ευρωζώνης μόνο την τελευταία 2ετία. Όταν το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ξεπέρασε το 7% και το επιτόκιο της Γαλλίας έχει φτάσει το ιστορικό υψηλό 3%, το Βερολίνο εκδίδει 10ετείς τίτλους με επιτόκιο 1,7%, διετείς μόλις με 0,3% και 6μηνης διάρκειας με επιτόκιο στο…0,08%, ενώ προ μηνός κυμαινόταν στο 0,3%...».

Σε αυτήν την αναφορά της ING εστιάζει η ομάδα ανάλυσης της eZMarket για να σημειώσει:

«Στο σημείο όπου βρισκόμαστε τώρα, η υλοποίηση του γερμανικού σχεδίου απαιτεί την προώθηση των μέτρων που απαιτούνται για:

α) Τη διεύρυνση της συμμετοχής των ιδιωτών στη μείωση του ελληνικού χρέους με τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI plus).
β) Την ενίσχυση του υπάρχοντος μηχανισμού στήριξης EFSF.
γ) Την αναζήτηση τρόπων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα ενταχθούν στο PSI plus.
δ ) Την ενίσχυση και την προώθηση της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης.
ε) Την τροποποίηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη ή η τοποθέτησή της σε οικονομική και πολιτική καραντίνα.

Παρ' όλα αυτά, η υλοποίηση ενός από τους στόχους του σχεδίου της Γερμανίας δεν εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Ο στόχος αυτός αφορά την ενδυνάμωση του EFSF. Ο μηχανισμός αυτός απαιτεί ρευστότητα, η οποία δεν φαίνεται να είναι διαθέσιμη πουθενά, ούτε εντός ούτε κι εκτός της ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μερική αποτυχία τα σχέδια της Γερμανίας για ένα ισχυρό κέντρο και να επηρεαστεί και αυτή από την ύφεση της παγκόσμιας κρίσης Το διάγραμμα του δείκτη AEX της Ολλανδίας (μιας από τις χώρες που περιλαμβάνονται στο σχεδιαζόμενο ισχυρό κέντρο της Ευρώπης) αναμένεται να αποκαλύψει αρκετά στοιχεία για την έκταση που δύναται να λάβει η ευρωπαϊκή κρίση το επόμενο διάστημα. Δείτε περισσότερα πατώντας εδώ».

Όσον αφορά τα του Χ.Α., βρίσκουμε ενδιαφέρουσα τη… μέτρηση που ακολουθεί η ομάδα του www.grekelliottwaves.wordpress.com συνεκτιμώντας τη διευκρίνισή της (που περιλαμβάνεται στο χρηματιστηριακό σχόλιο του euro2day - της 26ης/11 στις 09:11).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v