«Προσεκτικά αισιόδοξη» η Wood για τις ελληνικές τράπεζες

Τι περιμένει ο οίκος για τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου. Ο κίνδυνος να αναβληθεί για έναν ακόμη χρόνο η πολυπόθητη μακροοικονομική ανάκαμψη και οι συνέπειες για τον κλάδο.

«Προσεκτικά αισιόδοξη» η Wood για τις ελληνικές τράπεζες

Ένα τρίμηνο που δεν θα προσφέρει «έμπνευση» αναμένει η Wood από τις ελληνικές τράπεζες, που αυτή την εβδομάδα θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία για το 2016.

Σε έκθεσή της σημειώνει μάλιστα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η κατάσταση χειροτέρεψε, με αύξηση των κόκκινων δανείων αλλά και εκροές καταθέσεων. Προσθέτει δε ότι μπορεί η μακροοικονομική ανάκαμψη που προβλέπεται τη φετινή χρονιά να «αναβληθεί» για ένα ακόμα χρόνο.

Ετσι, σημειώνει η Wood, χωρίς γρήγορη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις χωρίς βελτίωση στην «κάτω γραμμή», επιτυγχάνοντας μόνο τον ισοσκελισμό καθώς τεράστιο μέρος των προ προβλέψεων κερδών κατευθύνεται για απομειώσεις.

Για το 2016 η Wood εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κεφαλαιακή μείωση και εν πολλοίς θα υπάρξει ισοσκελισμός, ενώ θυμίζει ότι τα στοιχεία για την ΕΤΕ δεν θα είναι συγκρίσιμα, γιατί δεν θα ενοποιείται η βουλγαρική UBB, ενώ και η Alpha ίσως να μην ενοποιήσει τις δραστηριότητες στη Σερβία.

Είμαστε «προσεκτικά αισιόδοξοι» για τον κλάδο, τονίζει, εξαιτίας του υψηλού ισοζυγίου ρίσκου/απόδοσης, των χαμηλών αποτιμήσεων και τα αξιοπρεπή κεφαλαιακά μαξιλάρια, με τον δείκτη CET1 πάνω από το 16%. Ωστόσο τα ρίσκα έχουν αυξηθεί εσχάτως και πιθανότατα θα συνεχίσουν να βαραίνουν αρνητικά στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v