Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνει τις τιμές-στόχους στις τράπεζες η Goldman Sachs

Περιθώριο ανόδου έως 28% για τις ελληνικές μετοχές από τον οίκο. Ποια τράπεζα προτιμά και γιατί. Η σημασία των πολιτικών και μακροοικονομικών εξελίξεων και το καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια.

Αυξάνει τις τιμές-στόχους στις τράπεζες η Goldman Sachs

Η πρόοδος που επετεύχθη στη β’ αξιολόγηση και η οποία σηματοδοτήθηκε από τη συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement και την ψήφιση του πακέτου μέτρων από τη Βουλή συνέβαλε στο να μειωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, σημειώνει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τις τράπεζες, υπό τον τίτλο «Political backdrop improves, hard work remains» (το πολιτικό σκηνικό βελτιώνεται, η σκληρή δουλειά παραμένει).

Με την έκθεση, ο οίκος ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες αλλά δίνει σύσταση «αγοράς» μόνο για την Alpha Bank, επιλέγοντας να παραμείνει «ουδέτερη» για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Το upside φτάνει ως και 28%.

Η Goldman Sachs στέκεται στη μείωση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο 5,6% τον Μάιο, επίπεδα που είχε να δει από τον Μάιο του 2014. Παράλληλα, οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν κέρδη 27% σε τριμηνιαία βάση και πλέον τελούν υπό διαπραγμάτευση μεταξύ -30% έως +10% από τα επίπεδα στα οποία έγινε η ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Ωστόσο η έκθεση σημειώνει ότι μετά από πέντε τρίμηνα βελτίωσης των ροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), περιλαμβανομένων τριών με αρνητικό σχηματισμό NPEs, οι ροές έγιναν εκ νέου θετικές το πρώτο τρίμηνο του 2017. Παράλληλα, οι καταθέσεις, που είναι κρίσιμες τόσο για τη ρευστότητα όσο και ως ένδειξη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μειώθηκαν κατά δύο δισεκατομμύρια από τα επίπεδα που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016.

Οι εγχώριες δραστηριότητες του κλάδου το πρώτο τρίμηνο ήταν «μία η άλλη», με τις Πειραιώς και Εθνική να έχουν οριακές ζημίες. Ενώ οι τράπεζες αναμένουν ότι αυτές οι επιδράσεις θα είναι προσωρινές, το τοπίο για το 2017 δεν είναι ξεκάθαρο, σημειώνει. Ο όγκος των κόκκινων δανείων (NPLs) είναι 115 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 50% του συνόλου των χορηγήσεων και σε πάνω από 60% του ΑΕΠ. Ο στόχος που έχει μπει είναι να μειωθούν τα NPEs κατά 40 δισ. ευρώ ή 38% έως το 2019.

Αυτά τα σχέδια, σημειώνει η Goldman Sachs, δεν έχουν δοκιμαστεί και κατά τη γνώμη της εξαρτώνται από:

α) ένα υποστηρικτικό πλαίσιο σε επίπεδο πολιτικής και μακροοικονομίας

β) ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση και ανάκτηση κόκκινων δανείων

γ) λειτουργική αποτελεσματικότητα των τραπεζικών δομών.

Παρότι έγινε πρόοδος και στα τρία επίπεδα, η εκκαθάριση θα πάρει χρόνο, σημειώνει. Η αποδυνάμωση των τάσεων σε ό,τι αφορά στην ποιότητα ενεργητικού το πρώτο τρίμηνο δεν βγάζει εκτός στόχου τον κλάδο αλλά προκαλεί καθυστερήσεις.

Ο οίκος τονίζει ότι οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να τελούν υπό διαπραγμάτευση, σε τιμές που αποτελούν ένα τμήμα της πραγματικής λογιστικής αξίας (TBV 0,3 φορές των εκτιμήσεων του 2017), με τις μετοχές να κινούνται βραχυπρόθεσμα με βάση πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις.

Η βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης θα βοηθήσει όλες τις τράπεζες αλλά η Goldman Sachs εκφράζει την προτίμησή της για την Αlpha Βank, εκτιμώντας ότι έχει μικρότερο «risk profile» έναντι του ανταγωνισμού (καλύτερη από τον μέσο όρο επίδοση στα stress tests, στέρεα κεφαλαιοποίηση).

Οι τιμές-στόχοι είναι:

* Αlpha Βank, 2,8 ευρώ από 2,6 ευρώ (buy)

* Eurobank, 1 ευρώ από 0,85 ευρώ (neutral)

* Πειραιώς, 0,27 από 0,25 ευρώ (neutral)

* Εθνική, 0,36 ευρώ από 0,3 ευρώ (neutral)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v